2014 yılında yaşanan salgını inceleyen bir analiz, mevcut çiğ süt standartlarının bulaşıyı tespit etmek için her zaman yeterli olmadığını öne sürdü.
ABD ulusal halk sağlığı enstitüsü olan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan rapor, ABD’nin Utah eyaletinde 99 kişinin çiğ süt kaynaklı Campylobacter jejuni nedeniyle hastalandığı salgını inceledi. 59’u doğrulanan vakalardan 10 kişi hastaneye kaldırıldı, 1 kişi yaşamını yitirdi. Salgın, 2014 yılında ortaya çıkmıştı.
Hayvan dışkısında bulunabilen patojen bir bakteri olan Campylobacter jejuni, tüm dünyada mide ve bağırsak iltihabının en önemli nedenlerinden biri. Campylobacter jejuni nedenli gıda zehirlenmeleri aşırı güçsüzlüğe yol açabilse de, oldukça nadiren ölümle sonuçlanıyor.
Rapor, rutin çiğ süt testlerinin ve çiğ süt standartlarının sütün patojen içermediğini kesin olarak göstermediğini belirledi. Rapor ayrıca çiğ sütün rutin test standartlarına uysa dahi güvenli olmayabileceği ve en güvenli alternatifin pastörize süt olduğu konusunda tüketicilerin eğitilmesi gerektiğini öne sürdü.
Örneklerdeki sonuçlar uygun
Salgına yol açan mandıra Ropelato Dairy, Utah yasalarına uygun bir şekilde 4 haftada 1 kez bakteri ve koliform sayılarının kontrol edilmesi amacıyla Utah Tarım ve Gıda Dairesi’ne çiğ süt örnekleri gönderdi. Bu kontrollerde, salgın incelemesi öncesinde ve süresince uygun sonuçlar elde edildi.
Rapor, çiğ süt kaynaklı salgınların sadece bakteriyel, koliform ve somatik hücre sayımına dayanmayan daha güvenilir rutin testler ile önlenebileceğini belirledi. Rapor ayrıca çiğ süte yönelik özel patojen testleri ve bunun yanında somatik hücre ve koliform sayılarının kontrol edilmesiyle bakteri bulaşısı olan ürünlerin daha kolay tespit edilebileceğini vurguladı.
Vaka detayları
98 hastayla ilgili bilgiler mevcuttu. Hastaların 53’ü çiğ süt içtiğini ifade etti, bu kişilerin 52’si sözü geçen mandıranın sütünü içtiğini bildirdi.
Çiğ süt tüketmediğini söyleyen 41 hastanın 21’i, Meksika’ya özgü bir peynir olan queso freco tükettiğini bildirdi. Bu hastalar için ortak bir kaynak tanımlanamadı.
Soruşturmanın tamamlanmasından sonra, sözü edilen firmanın çiğ sütü satmadığı bir tarihte campylobacter enfeksiyonu olan bir hasta tespit edildi. Bu kişi çiğ sütten içmediğini ifade etti. Bölgede, o tarihten itibaren salgın tanımına uyan campylobacter enfeksiyonu vakasına rastlanmadı.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(30)