Bilim insanlarına göre sağlıklı beslenme kılavuzları yeterince çevre dostu değil.
İngiliz araştırmacılar, sağlıklı beslenmeye yönelik küresel beslenme tavsiyelerine uymanın her yıl 5 milyonun üzerinde ölümü önleyebileceğini ancak karbon salınımını yalnızca %29 oranında azaltabileceğini, bu miktarın 2 derecenin üzerinde artan küresel sıcaklığı önlemek için yetersiz olduğunu söyledi.
Araştırmacılara göre dünyadaki herkesin vegan olması halinde karbon salımı %70 azalabilir, yılda 8,1 milyon ölüm önlenebilir ve yılda 938 milyar avroluk ekonomik fayda sağlanabilir.
Oxford Martin Gıda Geleceği Programı tarafından yürütülen araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı. Araştırmaya göre vejetaryen beslenmeye geçilmesiyle sera gazı salımı %63 azalabilir, yılda 7,3 milyon ölüm önlenebilir ve 855 milyar avro civarında ekonomik fayda sağlanabilir.
Yaptıkları tahminleri açıklayan araştırmacılar, önleneceği düşünülen ölüm sayılarının yarısının kırmızı et tüketiminin azalmasına bağlı olarak, diğer yarısının ise artan meyve ve sebze tüketimi ve kalori alımının düşüşüyle obezite ve aşırı kilolu bireylerin oranının azalması sayesinde önleneceğini söyledi.
Ekip, elde ettikleri değerlerin “önemli belirsizliklere” tabi olduğunun altını çizdi, ancak araştırmacıların beslenmedeki tüm değişimleri modellemesi mümkün olmadığından, bu sayıların gerçekte olandan düşük tahminler olması muhtemel.
Raporun başyazarı Marco Springmann da böylesine büyük bir beslenme değişiminin gerçekleşmesini beklemiyor.
Springmann, “herkesin vegan olmasını beklemiyoruz” ifadelerini kullandı. Buna karşın Springmann’ın elde ettiği bulgular, sıcaklık artışlarını 2 derecenin altında tutma şansı varsa beslenmenin değişmesi gerekeceğini gösteriyor. Öte yandan, bu durumda devletlerin belirlediği beslenme kılavuzlarının da değişmesi gerekecek.
Mevcut kılavuzlarla gelecek nasıl?
Springmann ve çalışma arkadaşları, mevcut kılavuzların takip edilmesi durumunda ortaya çıkacak çevresel ve sıhhi etkileri de modelledi. Bunu yaparken Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı beslenme konusundaki küresel beslenme kılavuzlarının uygulandığı varsayımı yapıldı.
Bu senaryoda, 2050 itibariyle karbon emisyonunun %29 azalabileceği ve yılda 5,1 milyon ölümün önlenebileceği tahmini yapıldı. Ancak bunun gerçekleşmesi için Güney Asya gibi bölgelerdeki meyve ve sebze üretimi ve tüketiminin 2 katına çıkması, Doğu Asya ve yüksek ve orta gelirli Batı ülkelerindeki kırmızı et tüketiminin 3’te 2’ye düşmesi gerekmekte.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(28)