Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Başkanı Harun Çallı, süt ve süt ürünlerinin, insan yaşamının her döneminde tüketilmesi gereken elzem besinlerden biri olduğunu söyledi. Yapılan bilimsel çalışmalarla sağlık için yararları ortaya konulan süt ve süt ürünlerinde güvenli tüketimin yolunun ambalajdan geçtiğini belirten Çallı, “Tüketiciler sağlık için büyük risk taşıyan, kaynağı belli olmayan sütlerden uzak durmalı” dedi.
Süt ve süt ürünleri tüketiminin sağlığa faydaları konusunda farkındalığın artmasını amaçlayan Dünya Süt Günü, her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Uluslararası Sütçülük Federasyonu kararıyla, 1956 yılından bu yana her yıl 21 Mayıs Dünya Süt Günü olarak kutlanırken, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ise 1 Haziran tarihini Dünya Süt Günü olarak ilan etmiş bulunuyor.
Ülkemizde ise 1991 yılında başlatılan “Süt Tüketimini Artırma Kampanyası” çerçevesinde ülkemizde 21 Mayıs Dünya Süt Günü, 21-26 Mayıs tarihleri de Dünya Süt Haftası olarak kutlanıyordu.Tarım ve Orman Bakanlığı ile sektör öncülüğünde, bu yıldan itibaren dünya ile birliktelik sağlamak amacıyla Dünya Süt Günü kutlamaları için 1 Haziran tarihi esas alındı.
Süt ve süt ürünleri tüketimini arttırmalıyız
1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan ASÜD Başkanı Harun Çallı, beslenme öğeleri açısından zengin bir içeriğe sahip olan süt ve süt ürünlerinin, sağlıklı yaşamak için vazgeçilmez gıdaların başında geldiğini bildirdi.
Türkiye’de süt ve süt ürünleri tüketimine ve ilişkin bilgiler paylaşan Çallı, şunları kaydetti:
“Devletimizin süt ve süt ürünleri tüketimini artırmaya yönelik çabalarına karşılık, ülkemizde özellikle içme sütü başta olmak üzere, süt ve süt ürünleri tüketim miktarları gelişmiş ülkelerin gerisindedir. Buna rağmen halen bazı çevrelerce doğallık maskesi altında yapılan açıklamalarla tüketici kayıt dışına özendirilmekte ve yediği içtiği ile sorunlu hale getirilerek kaliteli protein alımının önünde geçilmektedir.
Çocuklarımız gazlı içecek sektörü pençesinde! Buna dur demek hepimizin görevi. Biz büyükler Ramazan ve Bayram sofralarımızda; başta ayran olmak üzere, yoğurt, peynir, süt tatlıları gibi daha fazla süt ürününe yer açarak çocuklarımıza örnek ebeveynler olmalıyız.”
Ambalaj tüketiciyi korumak için var
Süt ve süt ürünlerinin güvenli tüketimi için ambalajlama oldukça önem arz ediyor. Ambalaj,hem tüketici sağlığını korumak hem de tüketiciye bilgi vermek gibi önemli bir işlevi yerine getiriyor.
Süt ve süt ürünlerinde güvenli tüketimin en önemli şartının, hijyenik koşullarda üretilen süt ve süt ürünlerinin Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği normlar çerçevesinde ambalajlanarak tüketiciye sunulması olduğunu vurgulayan ASÜD Başkanı Harun Çallı, hiçbir denetime tabi olmayan, ambalajsız olarak satışa sunulan süt ve süt ürünlerinin toplum sağlığı için büyük risk oluşturduğunu kaydetti.
Süt ve süt ürünlerinin ambalajlanmasında asıl etkenin; ürünü kontrol altında tutmak, dış kaynaklı kirlenme ve tehlikelere karşı gıdayı korumak, taşınmasını kolaylaştırmak, ürün hakkında tüketiciyi bilgilendirmek olduğunu ifade eden ASÜD Başkanı Harun Çallı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Ambalajın üzerinde, gıda içeriğinin tanımlaması ve açıklaması bulunur. Ayrıca ambalaj bilgilerinden ürünün üretimden sofraya geldiği ana kadar izlenebilirliğinin sağlanması ve karşılaştırılabilmesi hususunda görsel bir kanıt sağlar.
Ambalaj, gıdayıdış etkenlere karşı korurken, aynı zamanda dağıtım ve depolama esnasında meydana gelebilecek hasar ve kirlenmelere karşı da koruyucu görev üstlenir.Bu nedenle gıdaya temas eden ambalaj materyallerine izin verilmeden önce kapsamlı testler yapılmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi, gıda ürünlerinin nasıl paketlenip ambalajlanacağını ayrıntılı olarak belirlemiştir. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylı tüm işletmelerin ürettiği süt ve süt ürünleri hijyen kurallarına uygun olmak zorundadır ve belli periyotlarla denetlenmektedir.”
“Kapınıza gelen sütün kaynağını ve kalitesini sorgulayın!”
Tüketicileri açıkta satılan sütler konusunda da uyaran Çallı,“Kaynağı belli olmayan sütlerden uzak durun. Doğal, organik kandırmacası ile mikroplu süt için diyenlere akademik unvana sahip olsalar bile itibar etmeyiniz. Kapısından veya marketlerdeki sütmatik cihazlarından çiğ süt almayı tercih eden halkımız bunları biliyor ve sorguluyor olması gereklidir. Doğallık ve sadelik amacıyla yapılan iyi niyetli bir tercih, belki beslenmeniz ve sağlığınız bağlamında tehlikeli durumlar oluşturabilir” dedi.
Birçok hayvan hastalığının süt yoluyla insanlara geçebildiğinin altını çizen Çallı,“Satın alınan çiğ süt hastalıklı hayvanlardan sağılmış olabilir mi? Vatandaş, sütçüsüne olan güven duygusuyla kapısından aldığı çiğ sütteki bakteri sayısına, hastalık etmeni bakteri olup olmadığına, ne zaman sağılıp ne zaman yola çıktığına ilişkin soruların cevaplarını alabilmeli. Bu ancak ambalajlı ürünlerle mümkün olabilir” diye konuştu.
ASÜD Başkanı, merdiven altı üretime de dikkat çekti ve kayıt dışı üretimin hem üretici hem de sanayici için büyük sorun olduğunu vurguladı.
Bununla toplum olarak hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Çallı, “Çünkü kaynağı belli olmayan, nerede ne şekilde üretildiğini bilmediğimiz ürünle yapılan gıda maddeleri ve bunların piyasada bulunması toplum sağlığı açısından risk oluşturuyor. Hep beraber bunlarla da mücadele edeceğiz. Sanayide işlenen ürünler her zaman denetim ve kontrol altında. Buna müdahale etme imkânımız var ama kayıt dışı bir ürünün sağlığı hakkında da şüphe duymamız lazım” ifadelerini kullandı.
ASÜD Başkanı Harun Çallı, açıklamasının sonunda “Bu vesile ile yaklaşmakta olan Ramazan Bayramınızı kutlar, Bayramın ülkemize bereketli ve huzurlu günler getirmesini dilerim” mesajını verdi.
(21)