Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve uzun aç kalma süreleri oruç tutanları, tokluk hissini artıran gıdalara yöneltiyor. Prof. Dr. Neriman İnanç, Ramazan ayında süt tüketimin önemini vurgulayarak, bir bardak sütün 5 saat tokluk hissi verdiğine dikkat çekti. İnanç, “Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle, tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor.” dedi.
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden, insanı 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirterek, sahurda süt içilmesini önerdi.
Sağlıklı bir oruç için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini belirten İnanç, sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesinin önemine dikkat çekti.
Tokluk veren besinler arasında süt ilk sırada
İnanç şunları kaydetti:
“Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle, tokluk hissetmemize yardımcı oluyor hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlıyor.
ABD’li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü göstererek, bir bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğu belirtiyorlar. Sütün içeriğindeki laktoz, açlıkta kullanılan depolara destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Sütün bileşimindeki yağ da midede uzun sürede kalarak tokluk duygusunun uzun sürmesini sağlıyor. Ayrıca ramazanda sıcaklarda terle kaybedilen kalsiyum başta olmak üzere mineral ve vitamin gereksinimini karşılanmasına destek oluyor.”
Ramazan’da kilo almamak için…
Ramazan sonrası kilo problemleri yaşandığını belirten İnanç, “Uzun süreli açlık bazal metabolik hızda yavaşlamaya neden olmakta ve genellikle Ramazan sonunda kilo alınmaktadır. Sahurda içilen bir bardak sütün dışında eğer tatlı tüketilecek ise sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlıların tercih edilmesi kalsiyum ihtiyacımızın karşılanmasına yardımcı olacak ve daha az enerji alarak Ramazan süresince kilo almamızı engelleyecektir” dedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(99)