Dünyadaki gelişmelerin birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bazı dalgalanmalara neden olabildiğine dikkat çeken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Bu tür gelişmelerden en az seviyede etkilenmek için, üretimin kalitesini artırmalıyız. Dünya piyasalarının her koşulda talep edeceği ve kolay kolay alternatifini bulamayacağı ürünler üretebilmeliyiz. Bu konuda sanayicilerimiz daha kararlı ve cesur durmalı” dedi.
Plastik sektörü, bu yıl 26.’sı yapılan Avrasya’nın en büyük plastik fuarı PlastEurasia’da buluştu. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve TÜYAP işbirliği ile düzenlenen fuarın açılışını Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü gerçekleştirdi.
Açılış öncesinde düzenlenen “Oyuncak Çalıştayı Sektör Toplantısı”nın ana gündemi Düzce’de kurulması planlanan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi oldu. Bakan Özlü’nün katılımıyla yapılan toplantıda sektör temsilcileri, kurulacak OSB ile ilgili beklentilerini Bakanlığa iletti. Yatırım bedeli 1 milyar liraya ulaşması beklenen OSB, bölgeye de yeni bir istihdam kaynağı yaratarak 2 bin kişiye iş fırsatı sunacak.
PlastEurasia Fuarı 2016
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde toplam 100 bin metrekarelik alanda düzenlenen PlastEurasia-26. Uluslararası İstanbul Plastik Endüstrisi Fuarı’nda; plastik makinelerinden kimyasallar ve hammaddelere, makine yan sanayiinden ısı, kontrol cihazları ve kalıplara kadar birçok farklı alanda en son teknolojik ürünler sergileniyor. 10 Aralık’a kadar yeni pazar ve işbirlikleri için fırsatlar sunacak olan fuarın açılışında, 12 ayrı belediyenin temizlik işçilerinden oluşan Çöpçü Bandosu da ziyaretçilerle buluştu.
Fuarın açılışının ardından Bakan Özlü’nün katılımıyla Plastik Teknolojileri, Makine ve Ürünleri Çalıştayı da gerçekleştirildi. Çalıştayda firmaların sorunları, talepleri, sektörün ilerlemesi ve gelişimi için çözüm önerileri masaya yatırıldı.
PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ülkemizin ve sektörümüzün itibarını artıran, gelecek hedeflerini destekleyen ve işimize değer katan PlastEurasia Fuarı’mız, Chinaplas’tan sonra dünyanın her sene düzenlenen en büyük ikinci, Türkiye’nin ve Avrasya’nın en büyük fuarı. Bizler için oldukça önemli olan bu fuar ile hem Avrupa hem de kendi bölgemizde önemli bir güç haline geldiğimizi tüm konuklarımıza kanıtlama imkânı elde ediyoruz. PlastEurasia Fuarı aynı zamanda bizlere önümüzdeki yıllar için de ışık tutuyor” dedi.
Dünyada plastik talebi her yıl %4 artıyor
Fuarın hem Türkiye ekonomisi için hem de küresel ticaret için çok olumlu sonuçlar doğuracağına inandığını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, şunları söyledi:
“Dünyada plastik talebi her yıl yüzde 4 civarında artıyor. Türkiye’de plastik üretimi 2002’den sonra dünya ortalamasından ortalama üç kat daha hızlı büyüdü. 2015 yılında, 33 milyar dolar değerinde 8,6 milyon ton plastik mamul ürettik. 2,9 milyar dolar ithalata karşılık 4,3 milyar dolar ihracat yaptık. Yani plastik sektöründe dış ticaret fazlası verdik.
2015 yılında, ihracatımızda fiyatlardaki düşüşten kaynaklı bir miktar düşüş yaşandı. Plastik sektörünün petrokimya endüstrisine bağımlı olması, sektörün yerlilik oranı ve kârlılığını artırma noktasında bir sorun oluşturuyor. Bu noktada bize düşen, daha nitelikli ürünler üretmektir. Kısa dönemde girdi yapısını değiştirme ihtimalimiz yok. Ancak Ar-Ge ve tasarım yoluyla çıktılarımızı daha yüksek katma değerli hale getirebiliriz.”
Sanayiciye seslendi
Dünyadaki gelişmelerin, diğer birçok ülkede olduğu gibi, Türkiye’de de bazı dalgalanmalara neden olabildiğine değinen Özlü, “Bu tür gelişmelerden en az seviyede etkilenmek için üretimin kalitesini artırmalıyız. Dünya piyasalarının her koşulda talep edeceği ve kolay kolay alternatifini bulamayacağı ürünler üretebilmeliyiz. Böyle bir üretim yapısına geçebilirsek, küresel gelişmelerden yine etkileniriz ama daha az etkileniriz. İşte Ar-Ge ve tasarım merkezleri bu yüzden önemlidir. Oyuncak OSB projesi de bu yüzden önemli. Oyuncak pazarına baktığımızda çok ciddi avantajlarımız olduğunu görüyoruz. Bu pazarın ihtiyacını yerli üretimle karşılamak, başta plastik olmak üzere diğer birçok sektörümüze de güç katacaktır. Bu konuda da sanayicilerimiz daha kararlı ve cesur durmalı” ifadelerini kullandı.
(5)