Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in bir grup milletvekili ile “Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası” verilmesine yönelik kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilecek.
Teklifin görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda teşekkür konuşması yapan Bakan Çelik, Şunlıurfa’nın; Sümürler’e, Akadlar’a, Asurlular’a ve İslam medeniyetine ev sahipliği yapan, 12 bin yıllık Göbeklitepe ile insanlık tarihini yeniden yazan Hz. İbrahim, Hz. Eyüp, Hz. Şuayyip, Hz Elyesa gibi bir çok peygambere yurt olan “Peygamberler Şehri” diye anıldığını kaydetti.
Urfa’nın bereketli hilalin ortasında yer aldığını ve ilk üniversitenin kurulduğu kadim şehirlerden biri olduğunu dile getiren Çelik, şöyle devam etti:“Bu kadim şehir mazlum milletlere örmek olan İstiklal Mücadelemizin bayraktarlığını yapmış şanlı bir şehirdir. Bu vesileyle Urfa’nın Fransız işgalinden kurtuluş mücadelesini örgütleyerek, kahramanlık destanı yazan ve tarihimize ‘onikiler’ olarak geçen Mustafa Hacı Kamil’i, Güllü Zade Osman Efendi’yi, Barutçu Zade İmam Efendi’yi, Hacı Mustafa Çavuş Efendi’yi, Hüseyin Pertev Efendi’yi, Şelli Zade Aliağa Efendi’yi, Kamil Zade Hacı Mustafa Reşit Efendi’yi, Komiser Şakir Efendi’yi, Nebo Zade Hacı İmam Efendi’yi, Adil Hulusi Efendi’yi, Molla Zade Mahmut Efendi’yi, Hacı Bedir Ağa Zade Halil Ağa Efendi’yi rahmetle ve minnetle anıyorum. 1984’te verilen “şanlı” unvanı da bugün verilecek İstiklal Madalyası da onların hediyesidir.”
“EKMEĞİMİZİ BÖLERİZ AMA VATANIMIZI BÖLDÜRMEYİZ”
Çelik, Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bütün Milli Mücadele kahramanlarını rahmetle andığını dile getirerek, “Bugün vatanımızdan, birliğimizden, beraberliğimizden, kardeşliğimizden, bayrağımızdan, ezanımızdan, özgürlüğümüzden bahsediyorsak, bunların tümünü milli mücadele kahramanlarına borçluyuz” dedi.
Bugün nifak tohumlarını ekmeye çalışanlara bu şanlı şehrin bir milletvekili olarak seslendiğini dile getiren Çelik, “Şehit kanlarıyla sulanmış ve büyük mücadeleler ile elde edilmiş olan bu vatanın, o şanlı ecdadın emaneti olarak toprağa düşmüş şehitlerimizin bir eseri olduğunu özellikle belirtmek istiyorum. Onun için ekmeğimizi geçmişte böldük, bugün de böleriz ama vatanımızı böldürmedik, bundan sonra da böldürmeyiz. Vatan toprağını pazarda bulmadık. Bir hilal uğruna çok güneşler battı ve her bahçeden güller soldu. Bu vatan Çanakkale, Sarıkamış, Sakarya’da omuz omuza olanların torunlarının vatanıdır. Bu anlamlı günde, bu Meclis çalışma saatlerinde Şanlıurfa’ya hizmet etmenin bir ibadet olduğunu, peygamberler şehri diye ifade ettiğimiz bu güzel şehre hizmet etmenin gururunu değerli milletvekili arkadaşlarımızla beraber yaşadığımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.
ŞANLIURFA’DA 6 MİLYON DEKAR ALAN SUYA KAVUŞUYUOR
Hükümet olarak GAP Arena Stadı’ndan otoyollara, okullardan on binlerce dersliklere kadar birçok alanda önemli hizmetler yaptıklarının altını çizen Çelik, şunları kaydetti: “Tarım alanında da önemli adımlar attık. Suruç Ovası’nda 17 kilometrelik bir tünel yapıldı. 900 bin dekarlık Şanlıurfa Ovası’nı suyla buluşturduk. Bu dönem içerisinde 6 milyon dekarlık alanın sulamasını gerçekleştireceğiz. Bu güzel şehrimize hizmet boynumuzun borcu.”
Bakan Faruk Çelik’in konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu’nda yapılan oylamada Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesine yönelik kanun teklifinin kabul edilerek yasalaşması üzerine tüm milletvekilleri ayağa kalkarak kararı üzün süre alkışladı.
CUMHURBAŞKANI ONAYLADI
Bu arada Meclis’te kabul edilen “Şanlıurfa’ya İstiklal Madalyası verilmesi hakkındaki kanun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gece yarısı onaylayarak Resmi Gazete’de yayımlandı.
Şanlıurfa’nın İstiklal Madalyası 11 Nisan’da kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünde GAP Arena’da düzenlenecek törenle Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verilecek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(6)