Türkiye’nin sebze ve meyve üretiminin 2016’da, geçen yıla göre artacağı, buna karşılık tahıl üretimi ve diğer bitkisel ürünlerde üretimin gerileyeceği öngörülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bitkisel Üretim 2. Tahmini 2016 verilerini açıkladı. TÜİK’in belirlemelerine göre sebze ve meyve üretimi, bir önceki yıla göre artacak.
Üretim miktarları, 2016 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %0,3 azalırken, sebzeler %2,2, meyveler %6,3 oranında artış gösterdi. Üretim miktarlarının 2016 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 64,9 milyon ton, sebzelerde 30,2 milyon ton ve meyvelerde 18,9 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Bitkisel üretim, 2015-2016
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde azalma bekleniyor
Türkiye tahıl üretiminin 2016 yılında, geçen yıla göre azalacağı tahmin ediliyor.
Buna göre, tahıl ürünlerinde toplam üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre %8,7 oranında azalarak yaklaşık 35,3 milyon ton olması bekleniyor.
Bir önceki yıla göre buğday üretiminin %8,8 oranında azalarak 20,6 milyon ton, arpa üretiminin %16,3 oranında azalarak 6,7 milyon ton, çavdar üretiminin %9,1 oranında azalarak 300 bin ton, yulaf üretiminin %10 oranında azalarak 225 bin ton olacağı öngörüldü.
Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik baklanın %1,1 oranında artarak yaklaşık 6,3 bin ton, nohutun %2,2 oranında azalarak 450 bin ton, yumru bitkilerden patatesin ise %0,2 oranında azalarak yaklaşık 4,8 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Yağlı tohumlardan soya üretiminin %2,5 oranında artış göstererek 165 bin ton olacağı öngörüldü.
Tütün üretiminin %3 oranında artarak 70 bin ton, şeker pancarı üretiminin ise %19,5 oranında artarak yaklaşık 19,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.
Sebze üretimi artacak
Sebze ürünleri üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre %2,2 oranında artarak 30,2 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde, yumru ve kök sebzelerde %7,7 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde %3 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde ise %1,4 oranında artış olacağı öngörüldü.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden kuru soğanda %11,5, kavunda %7,5, patlıcanda %5,8, salçalık biberde %9 oranında artış olurken, taze soğanda %2, kültür mantarında %10,4, bamyada %3,3 oranında azalış olacağı tahmin edildi.
Meyve üretiminde de artış beklentisi
2016’da Türkiye meyve üretiminin de artması bekleniyor. Meyve ürünlerinin üretim miktarının 2016 yılında bir önceki yıla göre %6,3 oranında artarak, yaklaşık 18,9 milyon ton olacağı tahmin edildi.
Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında, bir önceki yıla göre elmada %13,7, şeftalide %4,8, kirazda %11,9, kayısıda %7,4 oranında artış, greyfurtta ise %1,7 oranında azalış olacağı öngörüldü.
Turunçgil meyvelerinden mandalinanın %12,4 oranında artacağı, sert kabuklu meyvelerden fındığın ise %35 oranında azalacağı tahmin edildi.
Üzüm üretiminde %9,6 oranında artış, trabzon hurmasında ise %0,3 oranında azalış olacağı öngörüldü.
(5)