Şekerde spekülatif fiyat artışlarının önüne geçmek için Şeker Kurulu kararıyla güvenlik payı olarak bulundurulan B kotası şekerin iç piyasaya arzına izin veren Şeker Kurumu, artan şikayetler üzerine satışlar için tavan fiyat belirledi.
Şeker Kurumu tarafından yapılan B Kotası Şekerin İç Piyasaya Arzına ilişkin basın açıklamasında, kurumca gerçekleştirilen izleme faaliyetleri kapsamında 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle ülke toplam stoklarında bulunan şekerin yeni başlayacak pazarlama yılı şeker üretimine kadar yeteceği belirlenmiş olmasına rağmen, spekülatif amaçlı şeker ticaretinin ve fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla, Şeker Kurulu’nun 21/07/2016 tarihli ve 358/2 sayılı Kararıyla güvenlik payı olarak bulundurulan B kotası şekerin iç piyasaya arzına izin verildiği anımsatıldı.
Açıklamada, şöyle denildi:
Şekerde spekülatif hareketler
“Ancak mezkur Şeker Kurulu Kararından sonra da şeker tedarikinde yaşanan sıkıntılara ve şekerin piyasa değerinin üzerinde bir satış fiyatı ile temin edildiğine ilişkin şikayetlerin Kurumumuza iletilmeye devam etmesi neticesinde spekülatif etkilerin şeker piyasasında halen varlığını sürdürdüğü anlaşılmıştır.
Bu çerçevede 05/08/2016 Cuma günü yapılan Şeker Kurulu toplantısında; B kotası şekerin iç piyasa arzına izin verilmesine ilişkin daha önce alınmış olan Kararın fiyat istikrarı ve arz güvenliği amaçlarının gerçekleşebilmesi için; şeker üreticisi şirketlerin B kotası şekeri 2015/2016 pazarlama yılı Türkiye ağırlıklı ortalama satış fiyatı üzerinde bir fiyat ile satışının yapılmaması Kararı alınmıştır.
Bu Karar doğrultusunda, Kurumumuza şeker üreticisi şirketler tarafından iletilen en güncel verilere göre hesaplanmış olan 2015/16 pazarlama yılı Türkiye kristal şeker ağırlıklı satış fiyat ortalamasının 2,69 TL/kg ve küp şeker ağırlıklı satış fiyat ortalamasının 3,12 TL/kg üzerinde bir fiyat ile B kotası şeker satışı gerçekleştirilmeyecektir.”
B kotası şekerin arz edilmesi
Şeker Kurumu’nun B kotası şekerin piyasaya arzına ilişkin açıklamasında, şu ifadelere yer verilmişti:
“Şeker piyasasında son dönemde gözlemlenen fiyat hareketleri ile ilgili olarak kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.
Kurumumuz şeker sektörünü etkin bir şekilde izlemekte ve oluşan ya da oluşabilecek durumlara ilişkin gerekli tedbirleri zamanında almaktadır. Bu çerçevede, Kurumumuz tarafından gerçekleştirilen izleme faaliyetleri kapsamında, 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle piyasaya arz edilebilecek durumda toplam 300 bin tonun üzerinde pancar şekeri bulunmaktadır.
Ayrıca, güvenlik payı olarak hâlihazırda stoklarda bulundurulan yaklaşık 100 bin ton B kotası şekerin iç piyasaya arzına Şeker Kurulu’muzca izin verilecektir.
Ülkemizin aylık şeker tüketiminin yaklaşık 155 bin ton olduğu ve 1 Eylül tarihi itibariyle yeni mahsul şekerin piyasaya arzının gerçekleştirileceği hususları da dikkate alındığında, mevcut şeker stoklarının ülke ihtiyacımızı karşılamak için fazlasıyla yeterli olduğu açıktır.”
(26)