Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, AB’nin 2017’de şekerde kotaları kaldıracağına dikkat çekerek, “Türkiye, 2017 yılından itibaren ‘dünyada şeker, izoglikoz ve glikoza kota uygulayan tek ülke’ olarak kalacak” dedi. Türkiye’de şeker pancarı-mısır savaşı olmadığını belirten Akyüz, şeker için tek çıkış yolunun özelleştirme ve serbest piyasa kurallarının işlerlik kazanması olduğunu kaydetti.
7. Uluslararası Katı ve Sıvı Yağlar Sergi ve Konferansı (FOI 2016 – Fats & Oils Istanbul) ile Yem ve Tahıllar Sergi ve Konferansı (FGI 2016 – Feeds & Grains Istanbul) 1-2 Aralık 2016 tarihlerinde 16 ülkeden 186 delegenin katılımıyla gerçekleştirildi.
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, AgriPro tarafından Hububat Tedarikçileri Derneği’nin (HUBUDER) desteğiyle düzenlenen FGI 2016’nın öğleden sonraki bölümünde, “Türkiye’de Şekerpancarı Mısır’a Karşı Spekülasyonları” başlıklı bir konuşma yaptı.
“Türkiye, dünyada glikoza kota uygulayan tek ülke”
Konuşmasına şekerin tarihindeki dönüm noktalarını ve dünyada geçirdiği safhaları anlatarak başlayan Akyüz, AB’de 1967 yılında uygulamaya konulan Şeker Rejimi’nin kapsamına 1977 yılında izoglikozun da alındığını söyledi. Akyüz, “Glikoz, AB’de kota dışıdır ve dünyada glikoza kota uygulayan tek ülke Türkiye’dir” bilgisini verdi.
2006’ya gelindiğinde kota reformu kararı alan AB’nin 2014 yılında kotaların kaldırılması kararı verdiğini belirten Akyüz, bu karar uyarınca Avrupa Birliği’nde 2017 yılında şeker rejiminin ve kotaların tamamen kaldırılarak, serbest piyasaya geçileceğini kaydetti. Akyüz, “Böylece Türkiye, 2017 yılından itibaren ‘dünyada şeker, izoglikoz ve glikoza kota uygulayan tek ülke’ olarak kalacak” diye konuştu.
Türkiye Şeker Fabrikaları’nın kota kaybı
Türkiye’de ise ilk şeker fabrikasının 1926 yılında faaliyete geçtiğini, 1999 yılında devletin şekerdeki tarihi görev zararının gerçekleşmesinin ardından 2001 yılında Şeker Kanunu’nun çıktığını vurgulayan NÜD Başkanı Akyüz, 2002-2016 yılları arasında Türkiye Şeker Fabrikaları’nın sürekli kota kaybettiğinin altını çizdi.
“Serbest piyasa kuralları geçerli olmalı”
Akyüz, şeker pancarı ve mısır konusundaki spekülasyonlara ilişkin olarak da şunları kaydetti:
“Bu aslında bir pancar-mısır kavgası değildir. Buradaki savaş; popülizm, serbest piyasa, bağnazlık ve mantık savaşıdır. Bu savaştan şeker için başarılı çıkışın yolu özelleştirmedir. Aslına bakarsanız, bu da 2017’de ‘dünyada şeker, izoglikoz ve glikozda kota uygulayan tek ülke olarak kalma’ tehlikesine karşın, Türkiye’nin tek çıkış yoludur. Şekerde serbest piyasa kuralları işlemeli, devlet müdahale eden değil, sadece düzenleyici ve denetleyici bir otorite olarak konumlandırılmalıdır.”
(2)