Mayıs ayında süt ve süt ürünlerinin hemen tamamında üretim, 2015 yılı Mayıs ayına göre gerilerken, ayran üretiminde artış yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Mayıs 2016 verilerini açıkladı.
TÜİK verilerine göre, ticari süt işletmelerince Mayıs ayında 837 bin 800 ton inek sütü toplandı. Toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3 azaldı.
Toplanan inek sütü, Mayıs 2016
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından yapılan içme sütü üretimi 112 bin 674 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 azalış gösterdi.
İnek peyniri üretimi 57 bin 93 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,6, Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 4 bin 645 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %19,3 azaldı.
Yoğurt üretimi 97 bin 826 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 azaldı.
Ayran üretimi arttı
Mayıs 2016’da geçen yılın aynı ayına göre üretiminde artış yaşanan tek süt ürünü ayran oldu. Ayran üretimi Mayıs’ta 62 bin 187 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %5,9 artış gösterdi.
Mayıs ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seride de düşüş var
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,6 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 azaldı.
(5)