Bu yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daraldığını hatırlatan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TÜİK tarafından yapılan milli gelirdeki revizyonun uluslararası normlara uygun olduğunu belirtti. Şimşek ayrıca, darbe girişiminin ve terör olaylarının büyümeyi baskıladığını bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan bu yıla ilişkin 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.
“Darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskıladı”
TÜİK tarafından milli gelirdeki revizyonun uluslararası normlara uygun olduğunu kaydeden Şimşek, “Küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde etkili olmuştur, hain darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskılamıştır” dedi.
TÜİK’in ulusal hesaplar göstergelerinin hesaplanmasında, Avrupa Birliği (AB) ile uyum kapsamında Avrupa Muhasebe Sistemi 2010’a (ESA 2010) geçmesini önemli bir gelişme olarak niteleyen Şimşek, bu sistemin 2014’ten itibaren bütün AB ülkelerinde kullanıldığını kaydetti.
Bu yılın üçüncü çeyreğinde ekonominin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daraldığını hatırlatan Şimşek, böylece yılın 9 ayında büyümenin yüzde 2,2 olarak gerçekleştiğini dile getirdi.
“Elverişsiz hava koşulları tarımsal üretimi sınırladı”
Yurt içinde yaşanan gelişmelerin yanı sıra küresel ve bölgesel konjonktürün bozulduğu bir dönemden geçildiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
“Küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde etkili olmuştur. Üçüncü çeyrekte, hain darbe girişimi ve terör olayları büyümeyi baskılamıştır. Bu gelişmeler sonucunda turizm gelirleri daralmıştır. Ayrıca elverişsiz hava koşulları tarımsal üretimi sınırlamıştır.
Kamu tüketiminin güçlü desteğine rağmen, yurt içi ve küresel piyasalarda yaşanan söz konusu gelişmeler kaynaklı yurt içi talep ve ihracat daralmıştır. Daralmanın etkisiyle üçüncü çeyrekte istihdam artış hızı sınırlı ölçüde yavaşlamıştır.
Ancak büyümemizin istihdam yaratma gücü halen devam etmiştir. Ekonomimizde son bir yılda 323 bin kişiye ve küresel krizden sonra da 6,9 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmıştır. Ekonominin son yıllarda pek çok şoka karşı dayanıklılığı ispatladı. Ekonomide yaşanan bu daralmanın geçici olması için gereken tedbirleri aldık, alıyoruz”
“Gerekli tedbirleri alacağız”
Sağlam kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sektörü ile birlikte uygulanmakta olan yapısal reformların Türkiye’yi söz konusu şoklara karşı daha dirençli kıldığına işaret eden Mehmet Şimşek, gelecek dönemde de ekonomiyi her alanda ileriye taşıyacak gerekli tedbirleri alacaklarını ve reform uygulamalarına devam edeceklerini ifade etti.
(2)