Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, Dünya Fikri Mülkiyet Günü mesajında, Türkiye’nin Sınai Mülkiyet Kanunu’na kavuşuyor olmasının küresel rekabet gücünü artıracağı belirtilerek, bu nedenle tasarının bir an önce yasalaşması istendi.
Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED, 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
YASED tarafından yayımlanan mesajda, Türkiye’nin küresel rekabet gücünün artırılabilmesi için, Fikri Mülkiyet Haklarının “Sınai Mülkiyet Kanunu” ile güvence altına alınıyor olmasının önemine dikkat çekildi. Mesajda, “Türkiye’nin Sınai Mülkiyet Haklarını uluslararası standartlarda güvence altına alması, sürdürülebilir yatırım akışı için daha rekabetçi bir ülke konumuna gelmemize dair atılacak çok önemli bir adımdır” denildi.
Sınai Mülkiyet Kanunu
YASED Başkanı Ahmet Erdem, konuya ilişkin açıklamasında, şu değerlendirmeleri yaptı:
“TBMM gündeminde yer alan Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısının uluslararası mevzuat ile uyumlu bir yasal ortam ve hak ihlalleri ile etkin mücadele imkanı sağlayacak olmasını çok önemsiyoruz. Yeni Kanun Tasarısının oluşturulması esnasında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın özel sektörle yaptığı kapsamlı istişare ve görüş alma sürecini de takdirle karşılıyoruz. Bu alanda yapılması beklenen düzenlemelerin ülkemizin fikri mülkiyet hakları endeks sıralamasını iyileştirmesini ve kanun tasarının meclis tarafından en kısa zamanda onaylanmasını temenni ediyoruz.”
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, hükümetin en önemli reform vaatlerinden olan ve TBMM’ye sevk edilen Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı’nın, iş ve yatırım ortamına büyük güç katacağını söylemişti.
Söz konusu yasa tasarısıyla marka, tasarım ve patentlerle ilgili başvuru, tescil ve koruma süreçlerini hem daha hızlı hem de daha etkin bir hale getireceklerini bildiren Işık, sınai mülkiyet haklarının ihlali halinde cezai değil hukuki yaptırımları güçlendireceklerini, tasarımlar için yenilik incelemesi getireceklerini, incelemesiz patent sistemini kaldıracaklarını belirtmişti. Verilen patentlere, tescil sonrasında da itiraz edilebilmesini sağlayacaklarını dile getiren Işık, şu bilgileri vermişti:
“Ticarileştirmeyi kolaylaştırmak amacıyla kamu destekli projeler sonucu ortaya çıkan buluşun hak sahipliğini projeyi yürüten tarafa bırakacağız. İhdas edilen yeni dairelerle ve kadrolarla, Türk Patent Enstitüsünün idari kapasitesini güçlendireceğiz. Sınai mülkiyet sistemimizin en önemli unsurları arasında yer alan patent ve marka vekilleriyle ilgili düzenlemeleri de hayata geçireceğiz. Burada sadece bir kısmını zikrettiğim bu ve benzer adımlarla her açıdan çok daha güçlü bir sınai mülkiyet sistemi inşa edeceğiz.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)