Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanmak üzere bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar gözönüne alınarak, su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasakları belirledi.
Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ, 13 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ ile 1/9/2016 ile 31/8/2020 tarihleri arasında ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yükümlülük, sınırlama ve yasaklar düzenlendi.
Trol yasağı
Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi, Karadeniz ile diğer yerler için ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanacak yer yasaklarının yer aldığı Tebliğe göre, içsular, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasaklandı. Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz’de de trol ile su ürünleri avcılığının yasaklandığı yerlere yer verilen Tebliğ’de, trol avcılığının yasaklandığı yerlerde, yasak alan içerisinde yer alan balıkçı barınaklarından, Bakanlıkça izin verilen balıkçı barınaklarına geçiş amacı ile giriş ve çıkış serbest olacak. Mesafe yasağı içinde yer alan bölgelerdeki balıkçı barınaklarının kullanımı izne tabi olmayacak.
Dip trolü yasakları
Belirtilen yerlerde Tebliğ dönemi boyunca, trol avcılığına açık tüm karasularımızda ise Akdeniz’de 15 Nisan-15 Eylül, diğer denizlerde ise 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında dip trolü ile su ürünleri istihsali yasak olacak.
Tebliğde, Ortasu trolüne, Çevirme ağlarına, Işıkla avcılığa, Sürütme, uzatma ve diğer avlanma araçları ile avcılığa, Parakete ile avcılığa yasaklı yerler de sıralandı.
Avlanması yasak türler
Tebliğ ile; Deniz Alası, Büyük Camgöz (kum) Köpek balığı, Güneşlenen Köpek Balığı, Köpek Balığı, Dikburun Köpek Balığı, Mahmuzlu Camgöz, Deniz Kaplumbağaları, Kırmızı Yıldız, Kırmızı Mercan, Siyah Mercan, Deniz Atı, Minare, Şeytan Minaresi, Deniz Kulağı, Pina, Mühreler, Deniz Çayırları, Maya, Fok, Yunus ve Balinalar, Ticari deniz süngerleri, Yağlı balık, Beni Balığı, Mersin Balıkları, Orfos ve Lafos’un, içsular dahil bütün sularda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaklandı.
Tebliğde avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen su ürünlerinin daha küçüklerinin avlanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satışı da yasak olacak.
Hamsi, Sardalya, İstavrit, Palamut-torik, Kalkan, dil balığı ve pisi, Mavi Yüzgeçli orkinos, Akya ve Lambuka, Kılıç Balığı, Karides, Deniz Salyangozu ve deniz patlıcanı, Böcek, istakoz ve mavi yengeç, Ahtapot avcılığına ilişkin kurallara da yer verilen Tebliğ, dalyan ve lagünlerde avcılık ile avlanmanın tamamen yasak olduğu içsuları da içeriyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayımlanan Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliği ile de 1 Eylül 2016 ile 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak için, ticari amaç dışı veya spor maksadıyla yasak olmayan bölgelerde ufak vasıtalarla su ürünleri istihsal edeceklerin avlanma usul ve esasları belirlendi.
Tebliğler, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.
(65)