8. Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı, balıkçılık sektörünün devlerini İzmir’de buluşturdu.
Türkiye’nin tek su ürünleri fuarı olan “Future Fish Eurasia-Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı, bu yıl 8’inci kez Fuar İzmir’de açıldı.
Fuarın açılış törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Norveç’in Ankara Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ve sektör temsilcileri katıldı.
Su ürünlerinde hedef milyar dolarlık ihracat
Fuarın açılışında konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, fuarın Ege Bölgesi ve Türkiye’deki balıkçılar için önemine değinerek, İzmir’de diğer sektörlerde olduğu gibi kültür balıkçılığında da yıldız olmayı hedeflediklerini belirtti. 80 ülkeye ihracat yaptıklarını vurgulayan Kızıltan, “İhracat rakamımız 52 milyon dolar iken 800 milyon doları aştı. Ama Norveç’in sadece somon ihracatı 5.5 milyar dolar düzeyinde. Umarım biz de milyar dolarla ifade edilen bir ihracat rakamına sahip oluruz” dedi.
Gelecek balıkta!
İzmir’de balığın geleceğini konuşmak için bir araya geldiklerini vurgulayan Norveç Büyükelçisi Janis Bjorn Kanavin ise “Fuarın isminde de vurgu yapıldığı gibi, gelecek balıkta. Çünkü en yüksek, kaliteli protein balıkta bulunuyor. Akdeniz havzasında balıkçılık sektörü için Türkiye çok önemli bir noktada. Avrupa’da balık üretiminde lider Norveçli firmalarımız fuara yeni teknolojileri ile geldi. Türkiye’nin balıkçılık sektöründeki gelişimini ve başarısını izliyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz işbirliklerinin gelecekte de devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Altuğ Atalay da, Türkiye’de su ürünleri sektörünün kısa sürede başarıya ulaştığını belirterek, bu başarının devam etmesi için Bakanlık olarak gereken desteği vereceklerini vurguladı.
158 firma katılıyor
Su ürünleri işleme firmalarının, ihracatçıların ve balık çiftliklerinin taze ve işlenmiş su ürünlerini sergilediği 8. Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı’nda, ayrıca yem ve otomatik yemleme sistemleri, akuakültür ekipmanları, su ürünleri işleme ve ambalaj makineleri, soğutma sistemleri, buz makineleri, aşı, ilaç ve dezenfektanlar gibi su ürünleri sektörünün ihtiyaç duyduğu geniş bir ürün yelpazesi de tanıtılıyor. Uluslararası bir ihtisas fuarı olarak su ürünleri sektörü profesyonellerini bir çatı altında toplayan “Future Fish Eurasia”, alanında sadece Türkiye’nin değil, yakın coğrafyanın da en önemli organizasyonlarından biri kabul ediliyor. 22 ülkeden, 158 firmanın katıldığı fuar, 4 Haziran Cumartesi günü sona erecek.
Eğitim ve teknoloji transferi
Fuarla birlikte her yıl farklı bir ülkede organize edilen, Middle East ve Central Asia Aquaculture (MECAA) 2016, Türkiye’nin tek su Ürünleri fuarı olan Future Fish Eurasia Fuarı ile eş zamanlı olarak yine İzmir’de düzenleniyor. Ana teması “Sürdürülebilir Akuakültür” olarak belirlenen MECAA 2016’da dünyanın dört bir yanından gelen sektör profesyonelleri ve akademisyenler akuakültür yatırımlarından sürdürülebilir yetiştiriciliğe, balık sağlığı ve beslenmesinden açık deniz sistemlerine kadar geniş bir yelpazede eğitim ve teknoloji transferi yapacak.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)