Türkiye’nin önde gelen su ürünleri ihracatçısı Sagun Grup ve dünyanın lider balık yemi üreticilerinden Danimarkalı BioMar, 20 milyon avro yatırımla Aydın’ın Söke ilçesinde balık yemi fabrikası kurdu.
Türkiye’deki yüksek performanslı balık yemi üreten ilk tesislerden biri olma özelliği taşıyan ve 20 milyon avro yatırımla kurulan BioMar-Sagun Yem Fabrikası, tam kapasite üretime geçtiğinde 150 kişiye istihdam sağlayacak. Söke Organize Sanayi Bölgesi’nde üretime başlayan tesiste, Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve diğer bölge ülkelerine üç yıl içinde yıllık 25 milyon avro ihracat yapılması hedefleniyor.
Yıllık 50 bin ton üretim kapasitesine sahip olan tesis, alabalık, çipura ve levrek için yerel üretim büyütme yemleri tedarik edecek. BioMar-Sagun ürün yelpazesinde bulunan uzmanlık gerektiren kuluçkahane ve yavru yemleri gibi ürünleri BioMar’ın dünyanın birçok yerinde bulunan diğer fabrikalarından temin edecek.
Sagun Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Sagun Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Sagun, BioMar Grubu CEO’su Carlos Diaz ve BioMar EMEA Birimi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ole Christensen’in ev sahipliğinde düzenlenen fabrikanın açılış törenine, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Aydın Valisi Ömer Faruk ve iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı.
Lütfi Elvan: “Bu yatırım bizim için milli ve yerli”
Törende konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, bu yatırımın yabancı sermayenin Türkiye’ye güveninin göstergesi olduğunu belirterek, “Sagun ortaklığında BioMar’ın Aydın’ın bu şirin ilçesine yaptığı yatırım, bizim için milli ve yerlidir. Yatırımcıların önlerine konulan herhangi bir engel varsa, Hükümet olarak bu engelleri kaldıracağımızı da ifade ediyorum” dedi.
“Paça ıslanmadan balık tutulmaz”
2003-2015 yılları arasında sektör üretim hacminin üç katına, ihracatının da dört katına çıktığını vurgulayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise “2003 yılında üretilen su ürünlerinin sadece yüzde 3’ü ihraç edilirken, 2015 yılında yüzde 18’i ihraç edilmeye başlandı. Sagun Grup’un gelinen noktaya katkısı çok büyük” dedi.
“Bizde bir söz vardır; ‘Paça ıslanmadan balık tutulmaz’ derler. Biz de ihracatı artırmak üzere 26 ülkeye ziyaret hedefledik. Su ürünlerinde de 2023 yılında 2,5 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. Yani paçamızı ıslatarak sektörlerimizde ihracat hedeflerimize ulaşacağız, bunu başaracağımıza inanıyoruz” diyen Büyükekşi, Türkiye’nin bu alandaki potansiyeline inandıklarının altını çizdi. Büyükekşi, “Türkiye’ye yatırım yapan dostlarımızdan da bizi anlatmalarını rica ediyoruz. Türkiye’yi, yani bizi biz değil dostlarımız anlatsın” diye konuştu.
Sagun Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğulcan Sagun da, Söke’deki tesisin, çiftliklerde balık büyüme hızı ve balık sağlığındaki iyileşmelerle farkını ortaya koyacağını söyledi.
Türkiye’nin en yüksek kapasiteli, tamamen otomasyon ile çalışan en modern yem tesisi olan Sagun-BioMar Yem Fabrikası ile ilk yıl 10 milyon avro ihracat yapmayı hedeflediklerinin altını çizen Sagun, “İkinci yıl 18 milyon ve üçüncü yıl 25 milyon avro Euro ihracat hedefimiz var. Verimli, sürdürülebilir ve çevre dostu beslenme ve üretim yöntemleriyle Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve diğer komşu ülkelere balık yemi ihracatı gerçekleştireceğiz. Tam üretim kapasitesine geçildiğinde de ciro hedefimiz 70 milyon avro. İlk etapta yıllık 50 bin ton balık yemi çeşitleri üreteceğiz. Ayrıca yıllık 40 bin ton yerli hammadde kullanımı planlıyoruz” dedi.
Türkiye, Norveç’in ardından Avrupa’da ikinci
Türk aqua-kültür sektörünün Norveç’in ardından Avrupa’nın ikinci büyük sektörü olduğunun altını çizen Sagun, Türkiye’nin bu yatırımla daha da güç kazanacağına dikkat çekti. Sagun, “Türkiye yem üretimi alanında büyük bir potansiyel ve üretim kabiliyeti barındırıyor. Türk yem sektörünün henüz tanımadığı birçok hammadde, teknoloji ve üretim metodu, Danimarkalı ortağın bilgi ve birikimiyle Türkiye’ye taşınacak. Dünyanın dört bir yanından ithal edilecek hammaddeler, aynı zamanda yerli üreticimizden tedarik edilecek birçok hammadde ile karıştırılarak bu tesiste Türkiye’nin en kaliteli ve balık sağlığı için en uygun yemleri üretilecek” dedi.
Türkiye su ürünlerinde büyüme potansiyeline sahip
Dünya su ürünleri sektörüne yüksek performans balık yemi tedarik eden ve üç ayrı kıtada dokuz farklı ülkede 12 balık yemi fabrikası olan BioMar Grubu CEO’su Carlos Diaz ise “Türkiye su ürünleri sektörü için elverişli doğal kaynakları ve büyüme potansiyeli ile harika bir ülke. Türkiye’ye inanıyoruz. Sektörün bu ülkede gelişimine olduğu kadar, Türkiye’nin bu alanda daha da güçlü bir ihracatçı olmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Buradaki yerel ekibimiz çok iyi. Kendimize inanıyoruz, ortaklarımıza güveniyoruz” dedi.
BioMar-Sagun Genel Müdürü Bora Aydemir de fabrikanın yetiştirme balık türlerinin büyüme potansiyelini artırmayı hedefleyen bir yem performansı sağlamak üzere optime edilmiş, yüksek performans balık yemleri sunacağını söyledi. Aydemir, ayrıca Türk balık yetiştiricilerine daha ekonomik bir üretim elde etmeleri amacıyla dünyaca bilinen teknik desteği de sunacaklarını vurguladı.
BioMar Sagun Balık Yemi Fabrikası
Türkiye’nin en yüksek kapasiteli, yüksek performanslı yem üreten ve tamamen otomasyon ile çalışan yem fabrikalarından biri
Yıllık 50 bin ton balık yemi üretme kapasitesine sahip
Yıllık 40 bin ton yerli hammadde kullanımına sahip
Tam kapasite ile çalıştığında 70 milyon avro ciro hedefi
Tam kapasite ile çalıştığında 150 kişiye istihdam olanağı
1. Yıl 10 milyon avro, 2. yıl 18 milyon avro, 3. yıl 25 milyon avro ihracat hedefi
(27)