Suriye’de yaşanan iç savaş tarımsal altyapıyı yok etmekle birlikte devletin çiftçilere tohum sağladığı ve ürünlerini satın aldığı sistemini parçalayarak ülkedeki gıda krizini daha da kötü hale getirdi.
Ülkenin temel ürünü olan buğday kıtlığının gittikçe kötüleşmeye devam ettiğini açıklayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), tahıl ekilen toplam alan miktarının azaldığını ve bu yıl da arpada düşüş yaşandığını belirtti.
Ülkenin buğday üretiminin yarısından sorumlu olan Hasaka bölgesinin kuzeydoğusunda Amerika’nın hava saldırıları ile desteklenen YPG militanları ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalar üretimi büyük ölçüde durdurmuştur.
İçerisinde sulama kanalları ve tahıl depolarının da bulunduğu tarımsal altyapının yok olduğunu belirten FAO, devletin tohum birimine at depolama tesislerinin de büyük zarar gördüğünü, bu yüzden bu sezon ekilmesi gereken 450 bin ton tohumun sadece 10’da birinin çiftçilere ulaştırıldığını açıkladı.
Çiftçiler mallarını satamıyor
Karşılaşılan diğer bir sorun ise çiftçilerin ürünlerini satmak için gerekli pazarlara ulaşamamaları. İç savaş nedeniyle devlete ait toplama merkezleri 2016’daki 31’den 2015’te 22’ye gerilemiştir. Bu rakam savaş öncesinde ise 140’tır. Bu merkezlerin birçoğu kullanılamayacak derecede zarar görürken, birçoğu ise tamamen yok edilmiştir.
Tarım sisteminin çöküşü demek Suriye’nin savaşın bitmesinin ardından uzun yıllar boyunca halkını besleyemeyeceği anlamına gelmekte. Ülkenin büyük ölçüde uluslararası yardımlarla ayakta kalacağını ifade eden FAO, savaşın sona ermediği her geçen gün durumun düzeltmesi çok daha zor hale geleceğini belirtti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(17)