Sütün içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besin olduğuna dikkat çeken İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, sütün günlük yemeklerde bulundurulması gerektiğini belirterek, dengeli beslenme açısından çok büyük yarar sağladığını kaydetti. Süt ve süt ürünlerinin kemik erimesi riskini azalttığını belirten Kaya, araştırmaların süt tüketen kişilerde obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı tehlikesinin daha az rastlandığını bildirdi.
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, son yapılan araştırmalar ışığında sütle ilgili bilinmeyenler hakkında şu bilgileri verdi: “Süt içerdiği süt şekeri, yağ ve protein açısından çok faydalı bir besindir.
Obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı riskini azaltıyor
Sütle ilgili yeni yapılan 16 araştırmanın sonucunda tam yağlı süt ve süt ürünleri kullananlarda obezite, diyabet ve kalp damar hastalığı tehlikesi daha az bulundu. Tam yağlı süt ürünlerinin bu şekilde etki göstermesi sütün içindeki bütirat, fitanik asit, trans palmitoleik asit ve konjuge linoleik asit gibi faydalı yağ asitlerinden kaynaklanıyor.
Sütün faydaları saymakla bitmiyor
Tam yağlı sütün içindeki trans-palmitoleik asit kan yağlarını azaltıyor, insülin direncini düşürüyor. Diyabet gelişme tehlikesini %60 azaltıyor. Tam yağlı süt ürünlerinde bulunan başka bir yağ asidi olan Bütiratda bağırsak hücrelerinde enerji dengelemesi yaparak iltihaplanmayı azaltıyor.
Kalp hastalığı, diyabet ve kansere karşı koruyor
Bütiratın bu güçlü etkisi özellikle Crohn Hastalarında kendini gösteriyor. Günde 4 gram Bütirat verilen bu hastalarda atak sayısını azaltıyor. Süt ürünlerinde bulunan Konjude linoleik asit yağ yakımını hızlandırıyor. Kalp hastalığı, diyabet ve kanser tehlikesini azaltıyor.
Süt ve süt ürünleri kemik erimesi riskini azaltıyor
Sütün içindeki bu iyi yağ asitleri mide boşalma zamanını uzatarak tokluk hissini artırıyor. Harvard School of Public Healthdeki bir araştırmaya göre günde 2 veya daha fazla düşük yağlı süt ürünü kullanmak kısırlık riskini %85’lere varan oranda arttırıyor. Her gün düzenli olarak 3 bardak süt ve ürünlerini içenlerde kemik erimesi riski azalıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(2)