Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, 2016 yılında 9 milyon 213 bin tona ulaştı. Geçen yıl 2015’e göre içme sütü, tereyağı, inek peyniri, yoğurt ve ayran üretimi de arttı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Aralık 2016 verilerini açıkladı. Yılın son ayı ile birlikte, 2016 yılında süt sanayi işletmeleri tarafından toplanan inek sütü ile süt ürünleri üretim rakamları da belli oldu.
TÜİK verilerine göre, ticari süt işletmelerince Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %1,2 artışla 737 bin 789 ton inek sütü toplandı. Yıl boyunca toplanan inek sütü miktarı da 9 milyon 213 bin 189 ton olarak kaydedildi.
Süt ve süt ürünleri üretimi
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi %8,8 oranında artış gösterdi ve 140 bin 890 ton oldu. 2016 yılında süt sanayinin içme sütü üretimi de 1 milyon 444 bin 980 ton olarak gerçekleşti.
İnek peyniri üretimi Aralık 2016’da 54 bin 163 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %6,2 oranında arttı. Bu kalemde 2016 yılı üretimi ise 638 bin 397 ton oldu.
Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitlerinde ise hem Aralık ayında hem de 2016 yılı genelinde düşüş gözlendi. Aralık’ta 261 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %22,4 azalan koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitlerinin 2016 yılı üretimi, 2015’teki 28 bin 298 tondan 22 bin 579 tona geriledi.
Tereyağı, yoğurt ve ayran üretimi de arttı
Geçen yıl Aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,1 oranında artışla 4 bin 821 ton tereyağı üretildi. Yıl bazında tereyağı üretimi de, 2015 yılındaki 51 bin 830 tondan, 2016’da 57 bin 609 tona yükseldi.
Yoğurt üretimi ise Aralık ayı ve 2016 yılının tamamında artış gösterdi. Aralık ayında 90 bin 403 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 artan yoğurt üretimi, geçen yıl 1 milyon 173 bin 578 ton ile 2015 yılındaki 1 milyon 123 bin 017 tona göre 50 bin tonun üzerinde artış kaydetti.
Geçen yıl üretiminde artış gözlenen bir başka süt ürünü de ayran oldu. Ayran üretimi, Aralık 2016’da 53 bin 513 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 artış gösterdi. 2016 yılı boyunca gerçekleşen ayran üretimi de, bir önceki yıldaki 626 bin 831 tonun üzerine çıkarak, 684 bin 526 ton oldu.
Aralık ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Aralık 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seride toplanan inek sütü miktarı, Aralık 2016’da ayında bir önceki aya göre %2,5 azalışla 777 bin 607 tona geriledi. Aynı seride ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı ise 2015 yılındaki 8 milyon 939 bin 293 tondan, geçen yıl 9 milyon 233 bin 781 tona yükseldi.
Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2 arttı ve 734 bin 292 tona ulaştı. Aynı seride yıllık toplanan inek sütü miktarı da, 2015 yılına göre %5,7 oranında artışla 8 milyon 933 bin 460 tondan 9 milyon 210 bin 609 tona çıktı.
Süt sanayi, 9 milyon tonu aşkın süt işledi yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
(13)