Kasım 2016’da, bir önceki yılın aynı ayına göre ticari süt işletmelerince üretilen süt ve süt ürünlerinde artış, kanatlı sektörünün tavuk eti üretiminde ise düşüş yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Kasım 2016 verilerine göre, ticari süt işletmelerince Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,8 oranında artışla 716 bin 310 ton inek sütü toplandı.
Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 132 bin 640 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %17,1 artış gösterdi.
İnek peyniri üretimi 51 bin 779 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,6 artarken, Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 507 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %66,6 arttı.
Yoğurt üretiminin 90 bin 1 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %4,1 arttığı Kasım 2016’da ayran üretimi ise 56 bin 145 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %8,4 artış gösterdi.
Kasım ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,5, protein oranı ise ortalama %3,3 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Kasım 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre toplanan inek sütü miktarı, Kasım ayında bir önceki aya göre %0,5, Takvim etkisinden arındırılmış seride ise toplanan inek sütü miktarı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 arttı.
Kanatlı sektörü üretim verileri
TÜİK’in açıkladığı Kümes Hayvancılığı Üretimi, Kasım 2016 verilerine göre ise tavuk yumurtası üretimi, Kasım ayında 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti. Rakam, bir önceki aya göre %2,2 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %12 arttı.
Kesilen tavuk sayısı Kasım ayında bir önceki aya göre %1,2 artarak 86,5 milyon adet olurken, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 azalma yaşandı.
Kasım ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre %14,1, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 azalışla 359 bin adet oldu.
Kasım 2016’da tavuk eti üretimi; bir önceki aya göre %0,04 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,1 azalışla 148 bin 817 ton olarak gerçekleşti.
Hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre %10,6, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,6 oranında azalarak 3 bin 871 ton oldu.
Tavuk eti üretim miktarı, Kasım 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre %0,3, Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2 azaldı.
Kanatlı ihracatında sıkıntı sürüyor
Kümes Hayvancılığı Üretimi Kasım ayı verilerini değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tavuk eti üretimi azalırken, ihracattaki olumlu gelişmeler nedeniyle tavuk yumurtası üretiminin arttığına dikkat çekti. Bayraktar, şunları kaydetti:
“Kasım ayında ihracat, 2015 Kasım ayına göre, kanatlı eti ve ürünlerinde yüzde 7,5 geriledi. Yumurta ihracatında Kasım ayında yaşanan yüzde 25,1’lik artış, Ocak-Kasım dönemdeki kaybı gidermedi.
Ocak-Kasım döneminde, kanatlı eti ve ürünlerinde ihracat 415,3 milyon dolardan 320,4 milyon dolara, yumurta ve yumurta ürünlerinde 253,4 milyon dolardan 245,4 milyon dolara indi.
İhracat yapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundayız. Milyonlarca hacının ziyaret ettiği Suudi Arabistan, tavuk etini bizden değil, Brezilya’dan alıyor. Kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünlerinde, Suudi Arabistan ve Ortadoğu’ya ihracat mutlaka artırılmalıdır.”
(4)