Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu, çiğ sütte tavsiye niteliğinde referans alım fiyatını 10 kuruş artışla 1.40 TL’ye yükseltti. Yeni fiyat 1 Ekim 2017 ile 28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olacak.
Kuruluş mevzuatı gereği Türkiye’de üreticinin çiğ süt satışı için tavsiye niteliğinde referans fiyat belirleme yetkisine sahip olan Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu, 30 Haziran 2017 tarihinde yaptığı toplantıda, Ocak-Haziran 2017 döneminde 1.21 TL olarak uygulanan çiğ sütte referans fiyatı 1.30 TL’ye yükseltmişti.
Belirlenen tavsiye fiyatın 1 Ağustos 2017 ile 28 Şubat 2018 döneminde geçerli olması kararlaştırılmıştı.
Çiğ süt arzı düştü, USK fiyatı artırdı
Ancak çiğ süt arzında mevsimsellik kaynaklı olarak yaşanan azalmayı göz önüne alan USK Yönetim Kurulu, çiğ süt fiyatlarını değerlendirmek üzere 22 Eylül 2017 tarihinde yeniden toplandı.
Kamu, üretici ve sanayi kesiminin temsil edildiği USK Yönetim Kurulu, çiğ süt tavsiye fiyatının 1 Ekim 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 28 Şubat 2018 tarihine kadar 1.40 TL/LT olarak belirlenmesine karar verdi.
Söz konusu fiyat yağ oranı yüzde 3,5, protein oranı yüzde 3,2 olan çiğ süt için geçerli olacak.
ESK’nın süt alımları Bakan Fakıbaba’ya da iletilmişti
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz ve federasyon üyesi derneklerin başkanlarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’yı ziyaretinde, çiğ süt arzındaki düşüşe ve buna bağlı olarak çiğ süt fiyatının artmasına rağmen Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) regülasyon alımlarına devam etmesi nedeniyle, başta süt ve süt sektörü olmak üzere gıda sanayinin yaşadığı sıkıntılar da dile getirilmişti.
“Bizim amacımız regülasyon. Süt fiyatı düştüğü zaman alırız, yükselince bırakırız. Bizim sanayici ile yarışma durumumuz yok” değerlendirmesini yapan Fakıbaba, tavsiye niteliğindeki çiğ süt fiyatının 10 kuruş artırıldığı USK toplantısından hayırlı bir netice çıkması dileğinde de bulunmuştu.
Süt üreticisine müjdeli haber! Çiğ süt fiyatı arttı yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
(83)