TÜİK, 2016 Mart ayı ‘Süt ve Süt Ürünleri Üretimi’, ‘Kümes Hayvancılığı Üretimi’, ‘Kırmızı Et Üretimi I. çeyrek dönemi’ rakamlarını açıkladı. Buna göre, Mart’ta ticari süt işletmeleri 832 bin 376 ton inek sütü toplarken, tavuk yumurtası üretimi 1,5 milyar adet olarak gerçekleşti. Ayrıca toplam kırmızı et üretimi 2016’nın I. çeyrek döneminde 238 bin ton olarak tahmin ediliyor. TÜİK açıklaması ise şöyle:
Toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,5 arttı
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 133 bin 247 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre %3,2 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 56 bin 784 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %1,5 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 2 bin 94 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %13 azaldı.
Yoğurt üretimi 98 bin 213 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %6,8 arttı. Ayran üretimi ise 58 bin 331 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre %13,2 artış gösterdi.
Mart ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama %3,4, protein oranı ise ortalama %3,1 olarak tespit edildi.
Toplanan inek sütü, Mart 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki aya göre %2,8 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 arttı.
Tavuk yumurtası üretimi 1,5 milyar adet olarak gerçekleşti
Tavuk yumurtası üretimi Mart ayında bir önceki aya göre %1 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,1 azaldı.
Kesilen tavuk sayısı 93 milyon adet, kesilen hindi sayısı ise 331 bin adet oldu
Kesilen tavuk sayısı Mart ayında bir önceki aya göre %7,4 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,3 azaldı. Mart ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre %15,2 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %27,3 azaldı.
Tavuk eti üretimi 159 179 ton, hindi eti üretimi ise 3 372 ton olarak gerçekleşti
Tavuk eti üretimi Mart ayında bir önceki aya göre %8,4 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,4 azaldı. Mart ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre %24,8 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %18,6 azaldı.
Tavuk eti üretim miktarı, Mart 2016
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre %1,3 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %6,5 azaldı.
Toplam kırmızı et üretimi I.çeyrek döneminde 238 bin ton olarak tahmin edildi
Toplam kırmızı et üretimi bir önceki döneme göre %19,9 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %13 oranında arttı. Toplam kırmızı et üretimi içinde sadece kesimhanelerde üretilen kırmızı et miktarı ise 119 bin ton olarak gerçekleşti.
Sığır eti üretimi 208 bin ton olarak tahmin edildi
Sığır eti üretimi bir önceki döneme göre %19,7 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %12,6 oranında arttı.
Koyun eti üretimi 21 bin ton olarak tahmin edildi
Koyun eti üretimi bir önceki döneme göre %30,3 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %14,7 oranında arttı.
Kırmızı et üretim miktarı, 2015 – 2016
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(17)