Sütaş, Türkiye’nin tarımsal nitelikli en büyük biyogaz ve enerji üretim tesisinin açılışını Aksaray’da gerçekleştirdi.
Sütaş, enerji ihtiyacının tamamını çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından üretirken 10 milyon ağaca eş değer sera gazı azaltımı gerçekleştirecek.
Süt ve süt ürünleri sektörünün lider markası Sütaş, ineklerin yediği ottan sofralara ulaşan süt ürünlerine kadar süt değer zincirinin her aşamasını yönetip kontrol ettiği entegre bir iş modeliyle çalışıyor.
“Çiftlikten Sofralara” entegre iş modelimiz “doğal lezzet”imizin güvencesidir diyen Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, doğal tarım ve doğal enerji için de yatırımlarımıza devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’nin tarımsal nitelikli en büyük biyogaz ve enerji üretim tesisi olan Sütaş Aksaray Doğal Enerji Tesisleri’nin resmi açılışı, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın ev sahipliğinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları ve Aksaray ili bürokratları ile Aksaraylılar ve Sütaş çalışanlarının katıldığı törenle yapıldı.
Açılış konuşmasında, “Doğal lezzeti doğal enerji ile üretiyoruz” diyen Yılmaz, açılışı gerçekleştirilen tesisin, 6,4 MWh elektrik enerjisi üreterek süt ürünleri fabrikasının elektrik ihtiyacının tamamını; buhar ve sıcak su ihtiyacının da önemli bir kısmını sağlayacağını ifade etti. Enerji üretiminin diğer bir çıktısı olan organomineral gübre üretimi için devam etmekte olan yatırımlarının 2016 yılı sonunda tamamlanacağını ve yem bitkileri için günde 150 ton özel gübre üretileceğini söyledi.
Sütaş’ın bugüne kadar Aksaray’da doğal tarım, doğal enerji ve doğal lezzet üretim tesislerine yapılan yatırımlarının 205 milyon dolara ulaştığını; 1450 çalışan ve 11 bin süt üreticisi aile ile birlikte tarıma dayalı sanayinin güzel bir örneğini ve bir bölgesel kalkınma modeli oluşturduklarını ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun da konuşmasında, yenilenebilir enerji üretiminin önemine ve enerji üretimi içindeki payının artırılması gereğine dikkat çekerek, biokütleden ve jeotermalden enerji üreten tesislerin, 365 gün, 24 saat kesintisiz çalışabildiğini ve yenilenebilir enerji kaynakları arasında özel bir yeri olduğunu belirtti.
Alaboyun, Aksaray’ın tarım ve hayvancılıkta büyük ilerleme kaydetmesini sağlayan Sütaş’ın, Aksaray ekonomisi içerisinde önemli bir payı olduğunu ve son yıllarda Türkiye’nin yonca borsasının Aksaray’da oluştuğunu ifade etti.
Sütaş’ın doğal enerji ve gübre yatırımlarının toplamı 2017’de 60 milyon dolara ulaşacak
Muharrem Yılmaz, konuşmasında, Sütaş Aksaray Doğal Enerji Tesisleri’nin küresel ölçekte bir sertifika programı olan Gold Standart tarafından sertifikalandırılan Türkiye’nin ilk biyogaz tesisi ve Çevre Bakanlığı’nın belgelendirdiği ilk tarımsal nitelikli katı atık bertaraf tesisi olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Şu ana kadar Aksaray Doğal Enerji Tesislerimize 9 milyon dolar yatırım yaptık. 2016 ve 2017 yılında enerji üretim kapasitesini artırmak ve gübre tesisini kurmak için 17 milyon dolar daha yatırım yapacağız. Yatırımlarımız tamamlandığında tesislerimiz, 1.800 ton/gün gübre ve atık işleme kapasitesine sahip olacak; elektrik üretimimiz, 15 MWh’e, buhar üretimimiz 10 ton/saat’e çıkacak. Organomineral gübre üretim kapasitemiz ise günde 350 tona çıkacak” şeklinde konuştu. Bursa Karacabey’deki Sütaş tesisleri bünyesinde benzer bir tesisin yer aldığını, Tire’deki tesislerin ise bu yılın Ekim ayı içinde devreye alınacağını kaydeden Yılmaz, doğal enerji ve gübre yatırımlarının toplam tutarının 2017 sonunda 60 milyon dolara ulaşacağını ve böylece 10 milyon ağaçlık bir orman kadar sera gazı salımını azaltacaklarını ifade etti.
Sütaş hakkında
Son 11 yıldır Türkiye süt ve süt ürünleri sektörünün lider markasıyız.
5 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz.
Başta 27 bin 500 süt üreticisi aile, 1.600 dağıtıcı ve 700 iş ortağımız olmak üzere on binlerce kişiye dolaylı istihdam sağlıyoruz.
2015 sonu ciromuz 2,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
2015’te 50 milyon dolar yatırım gerçekleştirdik.
2016 yılı sonu ciro hedefimiz 2,8 milyar TL.
Türkiye’de her 10 sofranın 8’inde bir Sütaş ürünü bulunuyor.
Her gün 4 milyon Sütaş paketi açılıyor.
Süt üretim tesislerimizde, yılda 950 milyon litre süt işleme kapasitesine ulaştık.
8 kategoride 70 çeşit ürünümüzü; 28 bölge müdürlüğümüz ve 88 bayimiz aracılığıyla 132 bin satış noktasına ulaştırıyoruz.
2 yem fabrikamızda yılda 200 bin ton doğal, üstün kalitede yem üretiyoruz.
5 çiftliğimizde yaklaşık 11 bin büyükbaş hayvan yetiştiriyor ve süt üreticilerine kaliteli damızlık sağlıyoruz.
2015 yılında günde 2 milyon litre süt karşılığında süt üreticilerine 1 milyar lira, diğer tedarikçilerimize 800 milyon liraya ulaşan ödeme yaptık.
İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı ‘En büyük ilk 500 şirket’ arasında 49. sıraya yükseldik.
Türkiye Lovemark 2015” araştırmasında “Türkiye’nin En Sevilen Süt ve Süt Ürünleri Markası” seçildik.
Üçüncü entegre tesisimiz için çalışmalarımız Tire’de devam ediyor.
(24)