Süt ve süt ürünleri sektörünün önde gelen şirketlerinden Sütaş, Çiftlikten Sofralara Atıktan Enerji Elde Edilmesi Projesi ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından Düşük Karbon Kahramanı seçildi.
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), karbon ayak izini azaltarak iklim değişikliğiyle mücadeleye destek olan kuruluşları bir kez daha ödüllendirdi. Dernek, karbon salımını düşürerek iklim değişimine karşı mücadelede örnek olan 19 kuruluşa “Düşük Karbon Kahramanı” ödülü verdi.
“Karbon cimrilerini ödüllendirdik”
SÜT-D Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, sanayi alanındaki büyümenin düşük karbon ekonomisine paralel şekilde ilerlemesi gerektiğini ifade etti.
Ödül alanlar arasında sanayide enerji verimliliği uygulayan projelerinin öne çıktığını kaydeden Karaosmanoğlu, “Sadece bugünü değil, yarınını da düşünen sürdürülebilirlik yönetim stratejisiyle ilerleyen karbon cimrilerini ödüllendirdik. Karbon azaltımı konusundaki eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarıyla SÜT-D’nin sürdürülebilirlik yaşam kültürü kazandırılması eylemine katkı yaptık” dedi.
Sütaş da ödül aldı
Sütaş, 4. İstanbul Karbon Zirvesi kapsamında karbon emisyonunu azaltan projelere verilen Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’ne layık görüldü.
Çiftlikten Sofralara entegre iş modeli kapsamında, çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından yenilenebilir enerji üreten Sütaş, 2016 yılında elektrik ihtiyacının yüzde 65’ini karşılamayı başardı. Böylece, 3 milyon ağacın temizlediği kadar sera gazı salımını engellemiş oldu.
Karbon emisyonunu azaltan 42 projenin aday olduğu yarışmada, Sütaş, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayan bu çalışmalarıyla Düşük Karbon Kahramanı seçildi. Düzenlenen törende ödülü, Sütaş Grup adına, Enerji Faaliyetleri A.Ş. Genel Müdürü İlker İhsan Çabukol, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can’dan aldı.
Sütaş, iddialı sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, 2020 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 100’ünü çiftliklerinin gübrelerinden ve fabrikalarının organik atıklarından üreterek, 10 milyon ağacın bir yılda temizleyebileceği kadar sera gazı salımını engelleyecek.
Düşük Karbon Kahramanı ödülü alan şirket ve projeler
Akiş Grup: İncesu Rüzgar Enerji Santrali ve Yerel Etki Projesi
Bereket Enerji: Arnaz Rüzgar Elektrik Santrali
Gama Enerji: LAMAS III-IV Hidroelektrik Santrali Karbon Ticareti ve Sosyal Sorumluluk Projesi
Enervis: Tekstil Sektöründe Atıksu Isı Geri Kazanımı Projesi
Ernst Young Türkiye: Önce Biz Karbon Ayak İzimizi Düşürüyoruz Projesi,
Ege Tarımsal Enerji: Pirinadan Yeşil Mangal Kömürü Üretimi Projesi
Samsun Avdan: Dönüşüm Müzesi ile Karbon Yönetimi Bilinçlenmesine Katkı Projesi
Kolza Geri Kazanım: Bitkisel Atık Yağları Topla, Karbonu Azalt Projesi
Temiz Enerji Vakfı: Köyde Yeşil Ekonomi Projesi
Zorlu Enerji: Enerjimiz Çocuklar için Projesi ve Karbon Ayak İzi Kitabı
Shell Türkiye: Atık Isı Geri Kazanımından Yeşil Fonlamayla Engelli Eğitimine Destek Projesi
Vestel Beyaz Eşya: Boyahane Pompalarında Basınç Optimizasyonu ile Enerji Verimliliği Projesi
Bursa Büyükşehir Belediyesi: Bursa Hafif Yaylı Sistem II. Aşama Projesi ile Sera Gazı Azaltımı
Kartal Belediyesi: Sudan Sebep Fidan Dağıtımı Projesi
İETT: Bilim Hattı Projesi
Halkbank: Geleceğe Enerjimiz Kalsın Projesi
Sütaş: Çiftlikten Sofralara Atıktan Enerji Elde Edilmesi Projesi
Becton Dickinson (BD) Türkiye: Yaşam Bilimleri ve Medikal Teknoloji Operasyonlarında ve Değer Zinciri Boyunca Sera Gazı Emisyonlarında Sera gazı Emisyonlarını Azaltma ve İklim Esnekliğini Artırma Uygulaması
Organik Kimya: Türkiye’nin İlk Isıtmalı Press Teknolojisini Kullanan Atık Su Arıtma Çamuru Susuzlaştırma Projesi
(51)