Süt ve süt ürünleri sektörünün lider kuruluşlarından Ak Gıda, sütte kalite ve verimliliği iyileştirmek amacıyla çiftçilere yönelik olarak yürüttüğü “süt sağımı ve kalitesi” eğitim programına bu yıl da devam ediyor.
Dünyada sütte kalite ve verimlilik alanındaki uzman isimlerden biri olan, Lactalis Grubu Eğitim ve Süt Teknikleri Sorumlusu Jerome Deniau tarafından, süt çiftçilerine yönelik hazırlanan eğitimlerle, dünyadaki farklı verimlilik uygulamalarının, Türkiye’ye entegre edilmesi ve bu sayede ülkemizde süt konusundaki uzmanlığın arttırılması hedefleniyor.
Eğitim programı; süt sağımı, sütün bakteriyolojik kalitesinin kontrol edilmesi, süt sağım desteği, çiftlik kalitesi denetimleri ve sütün hücresel kalitesinin kontrol edilmesi gibi konu başlıklarından oluşuyor. Eğitime katılan çiftçilere; hayvanda meme sağlığının korunması, süt sağım ekipmanının doğru kullanımı, sağım ve süt enfeksiyonların giderilmesi, sütün birleşimi ve kalitesi, ekipman temizliği alanlarında bilgilendirme yapılıyor.
3 gün süren programın sonunda katılımcı çiftçiler için teknik performans ve karlılık artışı imkânı sunulurken; yasa, düzenleme ve sağlık önlemleri konusunda da güncel bilgiler aktarılıyor.
Çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği ve bugüne kadar Adapazarı ve Aydın bölgelerinde gerçekleştirilmiş olan “süt sağımı ve kalitesi” eğitim programı, Nisan ayının son haftasında ise Burdur’da tekrarlanacak.
Ali Sözen: Süt sağım verimliliği ve kalitesine katkı sağlamayı hedefliyoruz
Eğitim programıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ak Gıda Başkanı Ali Sözen; “Sektörde verdiğimiz bu eğitim programıyla dünya çapında sahip olunan uzmanlık ve bilginin, süt üreticilerimize aktarılmasını hedefliyoruz. Yüksek standartlardaki bu bilgi ve deneyimleri çiftçilerimize aktararak ülke çapındaki süt sağım verimliliği ve kalitesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.
Ak Gıda’nın bünyesinde bulunduğu Lactalis Grubu’nun tarım ve hayvancılık alanındaki sektörel bilgisi, Ar-Ge birikimi ve teknolojik alt yapı bakımından çok donanımlı bir şirket olduğunu vurgulayan Ali Sözen, “Düzenlediğimiz bu eğitimlerin Türk çiftçiliğinin gelişmesinde önemli rol oynayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
1996 yılında kurulan Ak Gıda, Türkiye ve komşu coğrafyaların en büyük süt işleme kapasitesine sahip Pamukova tesislerine 1998 yılında 450 dönüm arazinin satın alınması ile taşındı. Ak Gıda’nın Akyazı fabrikasında UHT süt, yoğurt, beyaz peynir ve kaşar peyniri üretimleri ile başlayan yolculuğu şu anda Türkiye’nin 5 farklı bölgesinde; Pamukova, Karaman, Lüleburgaz, Kahramanmaraş ve Aydın olmak üzere 5 üretim tesisinde devam ediyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(13)