Özellikle sporcuların kullandığı takviye edici gıdalar son dönemlerde büyük tartışma konusu haline geldi. Takviye gıda olarak çeşitli ürünler kullanıldığını belirten İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Metin, yüksek yoğunlukta kullanmanın böbrekler için ciddi tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Metin, sporcuların kullandığı protein tozları ve takviye gıdaların son dönemde çok tartışılması üzerine temel beslenme ve vücudun protein ihtiyacı hakkında verdiği bilgilerde, sporcuların düzenli yaşayan birine oranla, yaptığı fiziksel aktivite, sporun süresi ve sıklığı doğrultusunda protein ihtiyacının daha fazla olduğunu kaydetti. Metin, protein takviyelerinin kişinin yüksek dozda antrenman yaptığı zamanlarda eksiğini yerine koymak açısından faydalı olabileceğine işaret etti.
“Yapılan spora göre protein ihtiyacı değişiyor”
Takviye edici gıdaların, dengeli ve sağlıklı beslenen kişilerde önerilmediğinin altını çizen Gökhan Metin, şunları kaydetti: “Takviye gıdalar çok çeşitli olabilir. Takviye gıda olarak protein tozları var. Bunun yanı sıra bu proteinlerin alt ürünleri aminoasitler, yağ yakıcı L’karnitin dediğimiz maddeler ve hızlı enerji vermesi için kullanılan kreatin var. Onun dışında seçici ya da total olarak doğada her türlü vitamin ve mineral bulunuyor. Bunları içerdiği bilinen farklı bitkisel konsantreler mevcut. Bunları hap ve toz şeklinde olabiliyorlar. Yaptığı spora göre kişinin protein ihtiyacı değişir. Kas kuvvetine dayalı spor yapan bir kişinin daha fazla proteine ihtiyacı vardır. Protein ihtiyacını karşılamak için bireyin çok fazla et, süt, yumurta ve bitkisel proteinler içeren baklagiller tüketmesi gerekir.”
“Takviye gıdaların yaygın kullanımın nedeni reklamlar”
Prof. Dr. Metin, protein tozlarının kullanımının yaygın olmasının nedenlerinden birinin pazarlama teknikleri olduğuna işaret etti. Metin, “Takviye edici gıdaları bu denli yaygın olmasındaki en büyük sebep bu ürünleri pazarlamak adına kullanılan teknikler. Özellikle güzel bir vücuda sahip kişilerin gösterildiği reklamlar, bu ürünleri satmak amacıyla kullanılıyor” dedi.
“Böbrekleri tehdit ediyor”
Protein tozlarının zararlarına ilişkin bilgiler veren Metin, “Bu ürünler çok masum gösterilmekle beraber, böbreklerin ve karaciğerin proteinlerle ilgili bütün düzenlemeleri yaptığını düşünürsek, yüksek yoğunlukta takviye gıda kullanmak böbrekler için ciddi bir tehdit” ifadelerini kullandı. Metin, takviye gıdaların doping maddeleri içermesinin de ciddi riskler yarattığını belirterek, “Ne kadar protein alınırsa alsın yeterli direnç egzersizi yapılmadığı sürece istenilen sonuca ulaşılamaz” dedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(227)