Mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemlerinin harçlardan müstesna tutulmasına ilişkin süre, iki yıl uzatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yazısı üzerine 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun geçici 5. Maddesi uyarınca, tarımsal arazilerin devir işlemlerinde harç uygulamasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 28 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Mirasçılar arasında henüz paylaşımı yapılmamış tarımsal arazilerin devir işlemlerinin harçlardan müstesna tutulmasına ilişkin sürenin iki yıl uzatıldığı Karar, 15 Mayıs 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kontrolüne Tabi Belirli Ürünlerin Girişine Yetkili Gümrük İdareleri İle Resmi Kontrollerini Yapmaya Yetkili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinin Belirlenmesine Dair Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de, 28 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yeni Tebliğ ile 5/10/2013 tarihli ve 28786 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tebliğin 3’üncü maddesinin yedinci fıkrasında değişikliğe gidildi ve 6911.10 gümrük tarife alt pozisyonunda yer alan “Porselenden Sofra ve Mutfak Eşyası” ile 6912.00 gümrük tarife alt pozisyonunda yer alan yalnızca “Seramikten Sofra ve Mutfak Eşyası”nın (Seramikten diğer ev eşyası ve tuvalet eşyası hariç) herhangi bir ülke ayırımı yapılmaksızın serbest dolaşıma giriş işlemlerinin gerçekleştirileceği gümrük müdürlükleri arasına Kütahya Gümrük Müdürlüğü de eklendi.
Tebliğin zirai karantina kontrolüne tabi orman ürünlerinin (ahşap ambalaj malzemeleri hariç) Türkiye Gümrük Bölgesine girişinin gerçekleştirileceği gümrük idarelerini içeren Ek-2’sinde yer alan listeye de, Ordu Ünye Gümrük Müdürlüğü eklendi.
Yapılan değişiklikler doğrultusunda serbest dolaşıma giriş rejimi, dâhilde işleme rejimi, hariçte işleme rejimi, gümrük kontrolü altında işleme rejimi ve geçici ithalat rejimine tabi tutulmak istenen gıda, gıda ve yem sanayiinde kullanılan bitkisel ürünler ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin ithalatında, gıda ve yem güvenilirliğine ilişkin resmi kontrolleri gerçekleştirilecek Ek-5’te yer alan listedeki il gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine Kütahya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü de eklendi.
Kütahya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü “Porselenden Sofra ve Mutfak Eşyası” ile yalnızca “Seramikten Sofra ve Mutfak Eşyası”nın (Seramikten diğer ev eşyası ve tuvalet eşyası hariç) resmi kontrollerini yapmaya yetkili olacak.
Ek-5’teki “Sınır ticareti kapsamındaki ithalat işlemlerini yapmaya yetkili İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleridir.” şeklindeki dipnot ise “Sınır ticareti kapsamındaki eşyanın resmi kontrollerini yapmaya yetkili gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlükleridir.” şeklinde değiştirildi.
Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini Gümrük ve Ticaret Bakanı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı birlikte yürütecek.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)