Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’de ekilmedik toprak bırakılmayacağını belirterek, “Arazi toplulaştırmasını, sulamalarını hızlı bir şekilde bitireceğiz” dedi. Çelik, hayvancılıkta dışa bağımlılıktan kurtulmak için çalışmalar yürüttüklerini ve 4 aylık buzağıya 750 lira devlet desteği verileceğini bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Erzincan Tavuk Kombinası açılışı ve Genç Çiftçi Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, açılışı gerçekleştirilen tesislerin Erzincanlılara hayırlı olmasını diledi.
Teknoloji gelişse de tarımın ilk insandan bugüne önemini kaybetmediğini ve kaybetmeyeceğini vurgulayan Çelik, “Hangi çağda yaşarsak yaşayalım tarımdan vazgeçemeyiz. Aksine nüfus artışı devam ettikçe, iklim koşulları değiştikçe tarımın daha çok önem kazanmaktadır.” diye konuştu.
Avrupa Birliği ülkelerinin tarıma bütçeden yüzde 40 pay ayırdığına dikkati çeken Çelik, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,5 milyara ulaşacağını, günümüzde 1 milyar insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti.
Bu tablo karşısında ülkelerin tarımdaki verimi yüzde 60 artırması gerektiğini vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:
“Eğer tarımdaki verimi önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 60 artıramazsak dünya insanlığı gıda savaşlarıyla karşı karşıya kalacaktır. Bunları tarımın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak için söylüyorum. İşte Türkiye, bu gerçeklerden hareketle son 14 yılda tarımsal hasılasını 147 milyar liraya çıkardı. Bu, önemli bir rakam. Bunları eli nasırlı olan, tarlasında, bağında çilelerle güneşin altında, soğuğun altında üreten ve üretim için alın teri akıtan siz değerli kardeşlerimiz sayesinde gerçekleştiriyoruz.”
“2023 yılında 150 milyar dolar tarımsal hasıla”
Bakan Çelik, insanların ihtiyaçlarının sınırsız olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Onun için daha fazla çalışmamız ve gayret göstermemiz gerekiyor. Dört iklim bu güzel coğrafyada, üç tarafımız denizlerle çevrili. Böyle güzel bir coğrafyada yaşıyoruz. Erzincan meyvede, sebzede, tahılda ve özellikle hayvansal ürünlerde son derece önemli bir şehrimiz. Onun için bu güzel coğrafyada üzerimize düşeni yapmak durumundayız. Ecdadımız bu toprakları kanlarıyla yoğurdu, bize vatan yaptı.
Hani şair diyor ya, ‘Eş hele şu dağların üstündeki karları, ot değil onlar, dedenin saçları.’ Gerçekten de öyle. Bu güzel topraklar dedelerimizin kanlarıyla sulanmış ve topraktan fışkıran filiz ot değil, dedenizin saçı. Böyle güzel bir toprak, coğrafya bize emanet edilmiş. İşte biz de kanla yoğrulup bize teslim edilen bu toprakları, alın terlerimizi akıtarak, bolluk ve berekete dönüştürmemiz gerekiyor.”
Başbakan Yıldırım’ın, geçtiğimiz haftalarda İzmir’de tarım alanında son derece önemli projeleri açıkladığını anımsatan Çelik, “Bu projelerin gereği olarak genel adlandırmayla Milli Tarım Projesi dediğimiz projeler çerçevesinde 2023 yılında 150 milyar dolar tarımsal hasıla, 40 milyar dolar da tarımsal ihracat gerçekleştirmek için ne gerekiyorsa her türlü çalışmayı talimatlandırdılar. Biz de gece gündüz demeden bu talimatlar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” ifadesini kullandı.
“Köylü olmaktan şeref duyuyoruz”
Hükümetin son 14 yılda, tarım kesimine 90 milyar liralık destek verdiğini hatırlatan Çelik, üretimi artırmak amacıyla söz konusu destekleri vermeye edeceklerini belirtti.
Bakan Çelik, şu görüşlere yer verdi:
“Değerli Erzincanlılar, hepimiz köylü çocuğuyuz, köylü olmaktan şeref duyuyoruz, gurur duyuyoruz. ‘Köylü milletin efendisidir’ diyor Atatürk, doğru söylüyor. Şimdi sanki köylü olmak yanlış bir işmiş gibi, değil. Ahırdan, ağıldan niye utanacağız? Bağdan, bahçeden, harmandan, çiftten, çubuktan niye çekineceğiz? Eğer onlar olmazsa zenginin sofrasına aşı kim getirecek? Onun için gerçekten efendidir bizim köylümüz, tarım kesimiyle uğraşanlar. Onlar için ne yapsak azdır.
Sayın Başbakanımızın İzmir’de açıkladığı projelerin amacı da ‘Efendi olan köylümüze, çiftçimize daha fazla destek verelim’ projeleriydi. İnşallah önümüzdeki dönem içinde çiftçilerimiz daha yoğun bir şekilde destekler alacaktır. Topraklarımızda ekilmedik yer bırakmayacağız. Topraklarımızı koruyacağız ve arazi toplulaştırmasını, sulamalarını hızlı bir şekilde bitireceğiz. Hayvancılıkta dışa bağımlılıktan inşallah kurtulacağız ve bunu daha düşük düzeye çekme konusunda gayret içinde olacağız.”
4 aylık buzağıya 750 lira buzağı desteği
Erzincan’ı mera yetiştiriciliği bölgesi ilan ettiklerini belirten Çelik, hayvancılık yapan vatandaşlar için 4 aylık buzağıya 750 lira buzağı desteği vereceklerini bildirdi.
Çelik, “Düve alırsanız, bir düve alırken üçte birini devlet olarak biz karşılayacağız ve meraları hayvancılık yapan kardeşlerimize tesis edeceğiz. Erzincan’da, ‘Ben hayvancılık yapmak istiyorum’ diyen bir insan varsa o kadar büyük imkanlar sunuluyor ki burada hayvancılığı yapmamak gibi bir şey düşünmek mümkün değil. Bu büyük imkanları Erzincanlı kardeşlerimin değerlendireceği inancı içerisindeyim. İnşallah hayvancılık Erzincan’dan şaha kalkacak. Ben buna inanıyorum.” diye konuştu.
“Amaç, insanların doğdukları yerde doyması”
Kanatlı sektörünü yakından ilgilendiren modern bir tesisin hizmete açıldığına işaret eden Çelik, tesisin Erzincanlı vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.
Bakan Çelik, Türkiye’de kanatlı hayvan sayısının 316 milyon olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Piliç eti olarak üretiminde dünyada 10’uncu sıradayız, Avrupa Birliğinde ise üçüncüyüz. Erzincan’da kanatlı hayvan sayısı 450 bin. Çevredeki kümeslere baktığımız zaman 490 bin. Bu rakamlar son derece önemli ve bir yıllığına 6 milyon kesim için sözleşme yapılmış bulunuyor. Bu kadar potansiyelin olduğu bu alanda, böyle güzel bir tesisin, kombinanın Erzincan’a çok yakıştığını ifade etmek istiyorum.
Bir diğer konu ise hibe olarak, hükümet olarak çiftçiliği özendirmek, çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan kardeşlerimizin elinden tutmak için hibe programı çerçevesinde genç çiftçi kardeşimiz için 181 projeyi devreye koyarak, 181 hanede bir mutluluğa vesile olacağız. Erzincan’da büyükbaş olarak 618, küçükbaş olarak da 940 hayvanın ailelere, sahiplerine, çiftçilerimize dağıtım törenini gerçekleştirmiş olacağız. Amacımız, insanların doğdukları yerde doymasını sağlamaktır. Bizim derdimiz, mücadelemiz budur. Peygamber mesleği olan çiftçilik, hayvancılıkla insanlarımızın, gençlerimizin haşır neşir olmalarıdır, bu mesleği devam ettirmeleridir. İşte destek bizden emek sizden, bereket Allah’tan diyor, hayırlı olsun diyorum.”
(6)