Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı heyeti, Türk tarım ürünlerinin insan sağlığıyla ilgili denetim ve bazı teknik analizler üzerine görüşmeler yapmak amacıyla dün akşam Moskova’ya geldi. Heyetin bugün, Rosselhoznadzor yetkilileriyle, özellikle Rusya tarafından yaptırım uygulanmayan Türk tarım ürünlerinin Rusya’nın talep ettiği kriterlere uyumu konusunu ele alması bekleniyor.
Dört kişiden oluşan teknik heyet, Rusya Federal Bitki Sağlığı Denetim Servisinin (Rosselhoznadzor) daveti üzerine dün akşam itibarıyla Rusya’nın başkenti Moskova’ya ulaştı. Heyetin bugün, Rosselhoznadzor yetkilileriyle, özellikle Rusya tarafından yaptırım uygulanmayan Türk tarım ürünlerinin Rusya’nın talep ettiği kriterlere uyumu konusunu ele alması bekleniyor.
14 ton marul Türkiye’ye iade edildi
Öte yandan Rusya, 14 ton marulu Türkiye’ye iade etti. Rosselhoznadzor, Türkiye’den getirilen 14 ton marulu gerekli sağlık koşullarını taşımadığı gerekçesiyle üreticiye geri gönderdi. Rosselhoznadzor’dan bir yetkilinin açıklamasına göre, “Gelencik limanına Türkiye’den getirilen 14 tondan fazla Iceberg marulunda bir tür tarım zararlısı olan Kaliforniya çiçek tripslerine (Frankliniella occidentalis) rastlandı. Rusya’ya sokulması engellenen marullar üretici firmaya iade edilmek üzere yola çıkarıldı.”
Sputnik’in haberine göre Rusya en son aynı gerekçeyle 15.9 ton patlıcanı iade etmiş ve Türkiye’den patlıcan alımına da bugünden itibaren yasaklanmasına karar vermişti.
“Gelişmeleri yakından izleyeceğiz”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in daha önce Rusya’nın Türkiye’den ihraç edilen ürünlerle ilgili süreci değerlendirmek üzere heyet talebine ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Biz de olumlu cevap verdik, ‘olabilir görüşürüz’ diye. Teknik heyetimizi bugünlerde Moskova’ya gidiyorlar, orada bir değerlendirme yapacaklar. Hangi konular gündeme gelecek, bunları göreceğiz.” demiş ve eklemişti: “Konuya ağırbaşlı ve devlet ciddiyeti içinde bakıyoruz. Son dönemlerde yaşanan uçak krizi nedeniyle bir duraksama dönemine girdik. Rusya’nın bu konuda bazı fevri çıkışları var. Yani uçak krizini getirip, tarım ürünlerine, tarım çalışanlarına, çiftçilere bir yük olarak dönüştürmeyi biz doğru bulmuyoruz. Ne Rus çiftçisi ne Türk çiftçisi, üreticisi bunu hak ediyor. Bunu defalarca söyledik. Yine söylemeye devam ediyoruz. Sorun alanlarının değerlendirilmesinde yarar var diye bakıyoruz biz. Tümden ekonomiyi, tümden ilişkileri ilgilendirecek boyuta taşınması doğru değil, özellikle bunu vurgulamak istiyorum. Yani bütün boyutlara bunu taşımak doğru değil ki iki ülke arasında sorun olabilir, başka sorun da çıkabilir. O sorun çıktı diye bütün ilişkileri dondurmak gibi şey doğru değil, onun için taleplerini memnuniyetle karşıladık. Gelişmeleri, görüşmeleri de izleyeceğiz. Ona göre, yeni bir durum olursa sizinle paylaşacağız.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(5)