15 Temmuz darbe girişiminin ardından birçok kurumda FETÖ yapılanmasıyla ilişkili olduğu gerekçesiyle açığa alınanların sayısı her geçen gün artıyor. Kamu personeline yönelik yapılan çalışmalar kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kurumlarda, 582 kişi açığa alındı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ise 11 maddelik eylem planı hazırlayarak, iş dünyasının darbe girişimine karşı duruşunu ortaya koydu. Açıklamada, “DEİK olarak, öncelikle konuyla ilgili yurt dışındaki dezenformasyonu engellemek, bilgi kirliliğini temizlemek amacıyla ‘SEFERBERLİK’ ilan edilmiş olup, tüm çalışmalar bu minvalde yürütülecektir” denildi.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı kamu personeline yönelik çalışma kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve bağlı kurumlarda 582 kişi açığa alındı.
Bakanlık yetkilileri, FETÖ’nün darbe girişiminin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında 378, bakanlığa bağlı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunda 204 olmak üzere, toplam 582 kişinin açığa alındığını bildirdi.
Personele yönelik çalışmaların devam ettiği ve sayının artmasının beklendiği ifade edildi.
DEİK’ten 11 maddelik acil eylem planı
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) 15 Temmuz darbe girişimi sonrası acil eylem planı yayınladı.
DEİK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“DEİK olarak Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ile İş Konsey Başkanlarımızı toplayarak iş dünyası olarak atılması gereken adımları istişare etmiş ve bu kapsamda 80’e yakın öneriyi derleyerek bir acil eylem planı ortaya koymuş bulunuyoruz.
15 Temmuz darbe girişimi duyulur duyulmaz, DEİK olarak öncelikle basına bir protesto demeci verilmiş olup, ertesi gün olay biraz daha netlik kazanınca, konuyla ilgili ikinci bir demeç daha verilmiştir.
Akabinde 18 Temmuz 2016 Pazartesi günü (darbe girişimin ardından ilk çalışma günü), 133 İş Konseyimizin tüm muhataplarına, karşı kanatlara, ilgili Büyükelçi ile Başkonsoloslara, tüm kurucu kuruluşlarımıza olayı anlatan, işimizin başında olduğumuzu ve işlerin normal seyrinde devam ettiğini belirten bir yazı gönderilmiştir.
Ayrıca aynı gün, 12 sivil toplum kuruluşu ile birlikte ortak bir bildiri yayınlanmış, iş dünyası olarak darbelere karşı duruşumuz kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Daha sonra Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri ile İş Konsey Başkanlarımızı toplayarak iş dünyası olarak atılması gereken adımlar istişare edilmiş ve bu kapsamda 80’e yakın öneri geliştirilmiştir.
120 kişinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda ortaya çıkan bu önerilerden DEİK’in ana faaliyet alanlarına girenler, öncelikle konsolide edilmiş, arkasından konulara göre gruplandırılmış, kısa-orta-uzun vade şekilde tasnif edilmiş ve akabinde DEİK İcra Kurulu tarafından ilk etapta uygulanmak üzere aşağıdaki 11 maddelik acil eylem planı oluşturulmuştur.
11 maddelik acil eylem planı:
– DEİK olarak, öncelikle konuyla ilgili yurt dışındaki dezenformasyonu engellemek, bilgi kirliliğini temizlemek amacıyla ‘SEFERBERLİK’ ilan edilmiş olup, tüm çalışmalar bu minvalde yürütülecektir.
– Yurtiçi ve yurtdışı iletişim faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla DEİK bünyesinde bir İletişim Komitesi kurulacaktır (Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Üyesi Ebru Özdemir başkanlığında bir komite kurulmasına karar verilmiştir).
– DEİK Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, başta Ekonomi Bakanı, Dışişleri Bakanı, AB Bakanı ve Başmüzakereci olmak üzere, ilgili Bakanlar ile düzenli olarak bir araya gelerek kapsamlı istişarelerde bulunacaktır.
– Büyükelçiler, ticaret müşavirleri ve karşı kanat kuruluşları ile olan temaslar artırılarak devam edecektir.
- İş Konseyi Başkanları, sorumlu oldukları ülkelerin diplomatik misyon temsilcileri ile temaslarını sıklaştıracaklardır (başlamıştır).
- DEİK Başkan, Yönetim Kurulu ve ilgili İş Konsey Başkanı Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, İtalya, Slovakya, ABD, Çin, Japonya, Güney Kore’nin Büyükelçilerini en kısa zamanda ziyaret edeceklerdir (randevular talep edilmiştir).
- Türkiye’deki yabancı misyon temsilcilerinin katılımı ile Ankara ve/veya İstanbul’da bir çalışma yemeği düzenlenecektir.
– İlan edilen seferberlik kapsamında, İş Konseyi Başkan ve Yürütme Kurulları önümüzdeki 30 gün içerisinde sorumlu oldukları ülkelere ziyaretler gerçekleştirerek; karşı kanat, ilgili muhataplar, düşünce kuruluşları, fikir önderleri, medya temsilcileri ve kendi iş ortakları ile bir araya gelecek, yüz yüze temasla ülke gerçeklerini anlatacaklardır (kısmen başlamıştır).
– Gerektiği hallerde yurt dışındaki muhataplar, gruplar halinde veya münferiden Türkiye’ye davet edilecek ve ülkedeki durumu gözleriyle görmeleri, yaşayarak hissetmeleri sağlanacaktır.
– DEİK Başkan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve ilgili İş Konseyi Başkanlarının katılımlarıyla başta AB ülkeleri (Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika, İtalya, Slovakya) ve ABD olmak üzere, bazı ülkelere üst düzey temaslar gerçekleştirilecek; söz konusu temaslarda karşı kanat, ilgili muhataplar, düşünce kuruluşları, fikir önderleri ve medya temsilcileri ile bir araya gelinecektir (gerekirse ülke sayısı artırılacaktır).
– Türkiye’de yerleşik yabancı yatırımcılar ile DEİK, ilgili kurum ve kuruluşların da katılımıyla gerektiği yer ve sayıda “Networking Event” düzenleyecektir.
– İlgili kurum temsilcilerinden, G20 Çin ve B20 Çin kapsamında çeşitli temaslarda bulunulması talep edilecektir.
– Dünya geneline yayılmış DTİK ağı kanalıyla yurtdışında yerleşik halde bulunun Türk diasporası harekete geçirilecek; ilgili temsilcilerin bölgelerindeki kamu yetkilileri, medya temsilcileri ve kanaat önderleri ile temasa girmesi talep edilecektir (kısmen başlamıştır).
– Yurtdışı medya dahil ilgili tüm muhataplara doğru bilgi aktarımını sağlamak adına birkaç dilde e-bülten hazırlanıp, belirli periyotlarda gönderilecek; bu bağlamda sosyal medya da etkin bir şekilde kullanılacaktır.
Tüm bu eylemler, DEİK’in geniş temsil imkânı ve ağına sahip kurucu kuruluşlarıyla birlikte iş bölümü yapılarak ortaklaşa gerçekleştirilecektir”.
(29)