Bakanlar Kurulu’nun 2016 yılı Tarımsal Desteklemeleri Kararı ile iş alanları daralan tarım danışmanları, bir kez daha Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde eylem yaptı. Tarım Danışmanları Hakları ve Mücadele Grubu üyesi ziraat mühendisi ve teknikerler, Bakanlık önünde oturma eylemine başladı.
Eylem öncesinde açıklamalarda bulunan Tarım Danışmanları Hakları ve Mücadele Grubu Başkanı Ezel Pınar, 5 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 2016 yılı Tarımsal Desteklemelere ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal danışmanlık desteğinin sınırlandırılması ve kaldırılmasına yönelik kararın 2 bin 600 tarım danışmanının işsiz kalması anlamına geldiğini söyledi.
Türkiye genelindeki tarım danışmanlarının bu karar nedeniyle işsizliğe mahkum edileceğini belirten Pınar, “Elimizi kolumuzu bağlayan ipler bugün boynumuza dolandı. Bu sebeple Türkiye’nin dört bir yanından işsiz kalacak tarım danışmanları olarak bugün Ankara’da toplanarak bakanlık önünde oturma eylemimize başlıyoruz.” diye konuştu.
İstediğimiz memur olmak değil!
Bilimin rehberliğinde, tarımsal üretimin her aşamasındaki sorunlara çözüm bulmak için yola çıktıklarını vurgulayan Tarım Danışmanları Hakları ve Mücadele Grubu Başkanı Ezel Pınar, “Üreticilerimize gerekli bilgi ve beceriyi kazandırmak, üretimde verimi ve kaliteyi artırarak güvenli üretimi sağlamak için mücadele ediyoruz. Saha tecrübesine sahip 2 bin 600 tarım danışmanı olarak aracıların ortadan kaldırılmasını, devlet güvencesi ile istihdam edilmeyi talep ediyoruz. İstediğimiz memur olmak değil, masa başı iş de değil. Üreticilerimizin yanında, sahada çalışmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Pınar, yaşadıkları sıkıntıları bakanlık yetkililerine yazılı ve sözlü olarak ilettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını ifade ederek, oturma eylemine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüşünceye kadar devam edeceklerini bildirdi.
Tarım danışmanlığı sertifikasını yaktı
Ezel Pınar’ın açıklama yaptığı sırada “Üretici ağılda, danışmanlar nerede”, “Faruk Çelik işsiz bırak demedik”, “Mesleğime dokunma çiftçimizden ayırma”, “Bu mübarek ayda bizi işsiz bırakma” sloganları atıldı.
“Sayın Bakan, bizi işsiz, çiftçiyi bilgisiz bırakma”, “2 bin 600 tarım danışmanı devlet güvencesi istiyor”, “Bakan Faruk Çelik tarım danışmanlarına yapılan adaletsizliğin iptalini istiyoruz. Sesimizi duyun, sesimiz olun” yazılı pankart ve dövizleri taşıyan gruptan bir kişi ise tarım danışmanlığı sertifikasını yakarak yeni düzenlemeye tepkisini dile getirdi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(17)