Birleşmiş Milletler (BM), 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, artan dünya nüfusunun talebinin karşılanabilmesi için tarım ve gıdaya yaklaşımın değişmesi gerektiği uyarısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayınladığı mesajda, bu yıl iklim değişikliği ile tarım arasındaki bağı ortaya koymak için “İklim değişiyor, o halde gıda ve tarım da değişmeli” temasının belirlendiğini hatırlattı.
İnsanların gıdaya olan talebinin dünya nüfusunun artmasıyla birlikte büyüdüğünü, ancak iklim değişikliğinden kaynaklanan ve rekor seviyelere ulaşan hava sıcaklıkları, deniz seviyesindeki yükseliş ve daha sık ve daha şiddetli ortaya çıkan kuraklık ve seller nedeniyle zaten yıpranmış olan ekosistemlerin olumsuz etkilenmesi sonucu toplumların yeterli miktarda gıda üretiminde zorlandığını bildiren Ban, bu durumdan en fazla etkilenen grubun, çiftçilik, balıkçılık ve hayvancılıktan başka bir geçim ve gıda kaynağına sahip olmayan dünyanın en yoksul kesimi olduğunu belirtti.
“Tarım ve gıda ulusal eylem planlarına eklenmeli”
Uluslararası topluluğun ortak hareket etmemesi halinde, yıllar içinde yoksulluk ve açlıkla mücadelede elde edilen kazançların kaybedilebileceğini ve milyonlarca insanın yeniden yoksulluk girdabına düşebileceğini, bu durumun Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasına da engel olabileceğini vurgulayan Ban, “Tarım ve gıda sistemleri daha dayanıklı, üretken, herkesi kapsayan ve sürdürülebilir olmalı” dedi.
İklim değişikliğinin yaşandığı bir dönemde gıda güvenliğinin sağlanması için ülkelerden ulusal eylem planlarına tarım ve gıdayı mutlaka eklemelerini ve kırsal alana yatırım yapmalarını isteyen Ban, bu alanlara yapılacak yatırımların küçük çiftçilerin yoksulluktan kurtulmaları ve daha üretken olmaları için büyük önem taşıdığını, çevrenin korunmasına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
İklime uygun tarım ön plana çıkarılacak
BM Paris İklim Anlaşması’nın gelecek ay yürürlüğe gireceğini belirten BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, böylece sera etkisi yapan gazların salınımının küresel seviyede azaltılma çabalarının hız kazanacağını, sıcaklık artışının sınırlanacağını ve iklime uygun tarımın ön plana çıkarılacağını söyledi.
Üye devletlerden ve ortaklarından iklim değişikliğine, gıda güvenliğine ve eşitlikçi sosyal ve ekonomik kalkınmaya bütünsel ve işbirliği içinde yaklaşmalarını isteyen Ban, mesajında “Bu kuşağın ve gelecek kuşakların refahı şimdi atacağımız adımlara bağlı. Sıfır açlığın sağlandığı, herkesin barış, refah ve onuru ile yaşadığı bir dünya için çalışmalarımızda işbirliği yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
(6)