Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), Temmuz 2016’da bir önceki aya göre yüzde 0,43 azaldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım-ÜFE), Temmuz 2016 verilerini açıkladı.
Tarım-ÜFE, 2016 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,43 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,36, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,97 ve on iki aylık ortalamalara göre ise %5,88 artış gösterdi.
Bir önceki aya göre değişim tarım ve avcılık ürünlerinde %0,34, ormancılık ürünlerinde %2,42 ve balıkçılıkta ise %1,80 azalış olarak gerçekleşti.
En fazla artış bitkisel ürünler grubunda
Aylık en fazla artış tek yıllık bitkisel ürünler ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki aya göre değişim tek yıllık bitkisel ürünlerde %3,98 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler ana grubunda %0,49 artış, çok yıllık bitkisel ürünlerde ise %8,42 azalış olarak gerçekleşti.
Alt tarım gruplarından sebzeler bir önceki aya göre %8,83, diğer çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler %1,02, yağlı meyveler %0,65 artış; yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ise %9,45 azalış gösterdi.
Tarım ÜFE (2010=100), 2015-2016 (Yıllık değişim)
“Tarımda üretici enflasyonu, tüketicinin altında kaldı”
Tarım-ÜFE rakamlarını değerlendiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Temmuz’da gıda ve alkolsüz içeceklerde enflasyonun yüzde 3,15, genel TÜFE’nin de yüzde 1,16 arttığına işaret ederek, buna göre tarımda üretici enflasyonunun gıdadaki tüketici enflasyonunun 3,58 puan altında kaldığını kaydetti. Bayraktar, şöyle devam etti:
“Tarımda üretici fiyatlarının, üretimdeki artışların yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düştüğü aylardayız. Nitekim, üretici fiyatları Temmuz ayında geriledi. Buna rağmen tüketici enflasyonun düşmediğini görüyoruz. Üretici makul fiyatlarla üretmeye devam ediyor, sorun tüketicide, markette. Enflasyonun sorumlusu üretici değil, sorunu tarlada değil, markete kadar olan süreçte aramak gerekir. Tarladan markete fiyatlar bazı ürünlerde 4-5’e katlanıyorsa, bundan hem çiftçi hem de tüketici kaybediyor, mağdur oluyor.
Her ay düzenli bir şekilde yaptığımız ve kamuoyuna duyurduğumuz üretici market fiyat araştırması da bunu açık bir şekilde ortaya koyuyor. En son Temmuz ayında tarladan markete elma 5,2 kat, patates 4,8, kuru incir ve kuru kayısı 4,1 kata çıkan fiyatlarla tüketiciye satıldığını tespit ettik. Üreticide 60 kuruş olan elma, markette 3 lira 13 kuruşa satıldı.”
(3)