Toç-Bir-Sen tarafından düzenlenen Tarım Kongresinde konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Uluslararası rekabet gücümüzü artırarak, tarımsal Gayrisafi Milli Hasılamızı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmalı tarımsal ihracatta Dünya birincisi olmalıyız. Helal gıda üretimi de mutlaka Devlet ve Bakanlık politikası haline getirilmelidir” dedi.
Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Toç-Bir-Sen tarafından düzenlenen, tarım sektörünün sorunlarını ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı Toç-Bir-Sen Tarım Kongresi Kızılcahamam’da yapıldı. Kongreye Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Bakanlığa Bağlı Kurum Müdürleri, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı.
“Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalaması gerekiyor”
Kongrede konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, gelişmiş ekonomilerin kendi arasında, yükselen piyasaların kendi arasında ve gelişmiş piyasalarla yükselen piyasalar arasında yaşanan rekabetin her geçen gün ivme kazandığını kaydetti. Yalçın, yükselen piyasaların başında yer alan Türkiye’nin bu acımasız rekabetten kazançlı çıkabilmesi için öncelikle 2023 hedeflerini yakalaması, sonra da 2071 hedeflerini gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladı.
“Tarımın ve hayvancılığın sorunlarına çözüm aranıyor”
Yalçın, “Artık enerjimizi ve zamanımızı gelecek hedeflere odaklamalıyız. Tarımın ve hayvancılığın sorunlarına çözüm aranıyor olması ümidimizi kaybetmediğimizin, çıkış yolları aradığımızın, çözüm yolları bulmaya çalıştığımızın göstergesidir. Zamanımızı geleceği düşünerek, planlayarak ve kurgulayarak geçirmeliyiz” diye konuştu.
“Tarımsal ürünlerde, uluslararası rekabet gücümüzü artırmalıyız”
78 Milyonun; 500 milyar dolar ihracata, 2 trilyon dolar Gayrisafi Milli Hasılaya, 25 bin dolar Kişi Başına Düşen Mili Gelire kilitlenmesi gerektiğini dile getiren Yalçın, “Tarımsal ürünlerde, Uluslararası rekabet gücümüzü artırarak, tarımsal Gayrisafi Milli Hasılamızı 150 milyar dolara, tarımsal ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarmalıyız. Eğer bunu başarırsak bu yolculuğa uygun hareket ediyoruz demektir. Yeter ki, umudumuzu ve heyecanımızı kaybetmeyelim. Bu hedeflere eşgüdümlü olarak BM’nin yapısının demokratikleşmesine yönelik girişimlerimizi, Dünya 5’ten büyüktür çıkışımızı sürdürmeliyiz. ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa’nın yanında Türkiye’nin de mutlaka veto hakkının olabildiği, gerçekleri haykıra bildiği noktaya taşıyabilirsek doğru yoldayız demektir. Bu gayretlerimizi sivil, demokratik ve özgürlükçü Yeni Anayasa ile taçlandırmalıyız. Milletin kendi anayasasını yapma ve yazma imkanı sunmalıyız” şeklinde konuştu.
“Tarımsal üretimde hedefin Dünya birinciliği olması gerekiyor”
Tarımsal üretimde hedefin Dünya birinciliği olması gerektiğini işaret eden Yalçın, “Bunun için çalışan başına tarımsal üretimi artırmalıyız. Tarımsal ihracatta Dünyada 26’ıncı sıradayız. Tarımsal üretim ile tarımsal ihracat arasında doğru orantı yok. Aslında iyi bir planlamayla Avrupa birincisi, Dünya yedincisi rahatlıkla olabiliriz. Un ve makarna ihracatında Dünya birincisiyiz. Demek ki olabiliyor. Kendi Ar-Ge çalışmalarımızla gelişme sağlamalıyız. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülke için helal gıda çok önemlidir. Helal Gıda mevzusu Devlet ve Bakanlık politikası haline dönüştürülmelidir. Helal gıda üretimi hem Türkiye’yi hem de 2 milyar nüfuslu İslam coğrafyasını yakından ilgilendiriyor. Tarım Bakanlığımızın bu konuyla daha fazla eğilmesi gerektiğini önemsiyorum” dedi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(4)