Taş Devri’nde insanların, kemirgenleri kızartıp yemiş olabileceği bildirildi. Arkeolojik kazılarda ortaya çıkan kalıntıların, Avrupa’da Neolitik dönemde yaşayan insanların kemirgenlerden faydalandığının ilk kanıtı olduğu belirtiliyor.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan araştırma, günümüzden beş bin yıl önce insanların karınlarını kemirgenlerle doyurmuş olabileceğini gösterdi.
İskoçya’nın kuzeyinde Orkney adalarında arkeolojik alanlarda yapılan kazı çalışmalarında başta tarla fareleri olmak üzere çok sayıda yakılmış kemirgen kalıntısı keşfettiği, bunun, Taş Devri’nde bölgede yaşayan insanların, hayvanları kızartıp ya da bir kap içinde kaynatıp yemiş olabileceğine işaret ettiği belirtildi.
Diğer gıda artıklarının yanında bulunan kalıntıların, kemirgenlerin yenmiş olabileceği tezini kuvvetlendirdiği ifade edilirken, bilim adamları, bu dönemde yaşayan insanların, tarla farelerinin nüfusunu kontrol altına almak için hayvanları yakma yoluna gitmiş olabileceğini de kaydetti.
Kalıntıların, Avrupa’da Neolitik dönemde yaşayan insanların kemirgenlerden faydalandığının ilk kanıtı olduğu bildirildi.
İskoçya Ulusal Müzesi memeliler yöneticisi Jerry Herman, tarla farelerinin, bu dönem insanları için “mükemmel bir protein kaynağı” olabileceğini söyledi. Kaynak: AA
(136)