Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2016 dönemi hububat alım fiyatlarını açıkladı. Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday alım fiyatı ton başına 910 TL, makarnalık buğday fiyatı 1.000 TL/Ton oldu. Üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğü gerekçesiyle arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmedi.
TMO, 2016 Dönemi Hububat Alım Fiyat ve Politikalarını, yazılı bir açıklamayla duyurdu.
Buğday ve arpa üretiminde azalış öngörüsü
2016 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre %9,3 azalışla 20,5 milyon ton, arpa üretiminin %15,6 azalışla 6,75 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği belirtilen açıklamada, ülkemizde Mayıs ayı içinde başlayan hububat hasadının, bugün itibariyle %35 seviyesine ulaştığının altı çizildi.
TMO’nun 18 Mayıs 2016 itibariyle üreticilere depolama imkânı sağlamak amacıyla taahhütname ile ürün alımlarına başladığı, toplam 250 bin ton taahhütnameli alım gerçekleştirildiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
“Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasalar yakından izlenmiş, fiyatların üreticiyi memnun etmesi dolayısıyla müdahale ihtiyacı görülmemiştir. Hasadın yoğunluğuna bağlı olarak özellikle Trakya Bölgesi’nde buğday fiyatlarında düşüş yaşanması nedeniyle bugün itibariyle TMO’nun hububat müdahale fiyatı açıklama ihtiyacı doğmuştur.
Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır.
Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir.
Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO’ya teslim eden üreticiler; yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya TMO’ya satabileceklerdir.
TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi yine internet sitesi üzerinden şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecektir.
Randevu alma işlemi, gerçek kişiler için T.C. kimlik numarası; tüzel kişiler için vergi numarası ile yapılacaktır.
Lisanslı depolardaki ürünlere yerinde alım garantisi verilecektir.
TMO, altyapısı uygun olan borsalarda da alım yapacaktır. Borsalardan alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir.
Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecektir.
Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir. Makbuz senedi karşılığı kredi kullananların kredi faizinin %25’i TMO tarafından ödenecektir.
Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
Üretici banka kartı ile ürün getiren üreticilere erken ödeme yapılmakta olup, ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır.
Taahhütnameli hububat bırakan üreticilerden, ürününü TMO’ya satmak isteyenlere ürün bedeli bayramdan önce ödenecektir.
Üreticilerden bu yıl ilk kez boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici 6,5 TL/Ton ilave gelir elde edecektir.”
Arpa alım fiyatı açıklanmadı
TMO tarafından yapılan açıklamaya göre, 2016 yılı için hububat alım fiyatları şöyle belirlendi:
“Anadolu Kırmızı Sert (AKS) ekmeklik buğday (proteini %12,5-13, süne oranı %1’e kadar) alım fiyatı ton başına 910 TL olarak belirlenmiştir. Açıklanan fiyatlara, kaliteye göre %7’ye kadar ilave artış uygulanacaktır.
Pariteye göre Makarnalık buğday fiyatı 1.000 TL/Ton’dur.
Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmemektedir.
Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından ton başına 50 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacaktır.
Anadolu Kırmızı Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 910 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 121 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.031 TL/Ton’a,
Makarnalık buğday için belirlenmiş olan 1.000 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen 121 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.121 TL/Ton’a yükselmektedir.”
Üreticiye uyarılar
Açıklamada, TMO’ya ürün teslim edecek üreticilerin alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için “ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları, Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri” uyarısında bulunuldu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(26)