Batık bankaların off-shore şubelerine yatırılan paralar nedeni ile açılan davalardan en büyüğü karara bağlandı. TMSF, en büyük Off Shore davasını kaybetti ve 40 milyon TL ödeme yaptı.
TMSF avukatlarının takip ettiği en büyük davada karar çıktı. Bugüne kadar TMSF, off-shore hesaplar nedeni ile 250 milyon lirayı aşan bir ödeme yaptı.
Subay emeklisi olan Mehmet Keramettin Bahadır, 1977 yılında emekli olduktan sonra ticarete atılarak, elde ettiği parayı banka ve borsalarda değerlendirirken oğlu, Bülent Bahadır ise oto galerisi işletti. Kasım 1999’da Baba oğul, mevduatlarını Bank Kapital’den, daha yüksek kazanç vaat eden ve toplam 6.2 trilyon TL (6.2 milyon TL) yüzde 83 faaiz getirisi ile Egebank’a kaydırdı. 2000 yılına gelindiğinde ise Egebank’a el konuldu.
TMSF off-shore hesap cüzdanı ve alınan faizleri delil gösterdi
TMSF tarafı, açılan davalarda mahkemeye sunduğu evraklarda, Bahadırların paralarını Kıbrıs’ta bulunan Egebank Off Shore şubesine yatırıldığını bildiklerini iddia ederek delil olarak ise Bahadırlara verilen off-shore hesap cüzdanı ve alınan faizler gösterdi.
“Off-Shore hesabına aktarıldığını bilmiyorduk”
Bahadırların avukatları ise, yatırdıkları paranın off-shore hesabına aktarıldığını bilmedikleri iddia etti. Yüklü bir alacağa konu dava 23 Aralık 2011’de İstanbul Ticaret Mahkemesi’nde açıldı ve Mahkeme geçen yıl 6 Kasım 2013’de baba-oğul Bahadır’a faizi ile birlikte 46 milyon 899 bin 402 TL ödenmesini istedi.
Karar düzeltme talebi reddedildi
Ardından Ticaret Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’a taşındı. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını oy çokluğu ile onadı. Onama kararına karşı, son olarak karar düzeltme başvurusu yapılmasının ardından, karar düzeltme talebini de oyçokluğu ile reddedildi.
Toplam ödeme 300 milyon lirayı buldu
Kararın kesinleşmesi ile birlikte, TMSF 40 milyon 079 bin 164 liralık ödemeyi yaptı. Son yapılan ödeme ile birlikte, off-shore hesaplar nedeni ile TMSF’nin yaptığı toplam ödeme 300 milyon lirayı buldu.
Öte yandan TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, off-shore ödemelerini Meclis Komisyonu’nda da gündeme getirmiş ve off-shore kapsamında yapılacak ödemelerin 500 milyon lirayı bulabileceğini belirtmişti.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(21)