ABD’nin 45. Başkanı olarak 20 Ocak’ta Başkanlık koltuğuna oturan Donald Trump’ın Obamacare’in iptaline ilişkin kararnameyi imzalamasının ardından ikinci icraatı, ABD’nin Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’ndan (TPP) çekilmesine ilişkin yazıyı imzalamak oldu. Trump, Amerikan iş dünyası liderlerine de, iş dünyası üzerindeki regülasyonları büyük oranda kaldırma sözü verdi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’ndan (TPP) çekilmesine ilişkin kararname imzaladı. Trump, TPP ticaret anlaşmasından ABD’nin çekilmesi için başkanlık emrini (executive order) imzaladığını duyurdu.
Basın toplantısında imzaladı
Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında, Trump, seçim kampanyasında vadettiği üzere, Asya-Pasifik bölgesinde toplam 12 ülkenin dahil olduğu TPP anlaşmasından ABD’nin çekilmesi için bir başkanlık emri imzaladı.
TPP’nin “Kötü bir anlaşma” olduğunu vurgulayan Trump, ABD’nin TPP’den ayrılması konusunda, “Bunu uzun süredir konuşuyorduk. Az önce gerçekleştirdiğimiz icraat Amerikalı işçiler için önemli.” ifadesini kullandı.
Trump, pazar günü yaptığı açıklamada da Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı (NAFTA) yeniden müzakereye açacağını söylemiş, konuyu Kanada ve Meksikalı liderlerle yapacağı toplantıda gündeme getireceğini belirtmişti.
Ekonomi ve ticarete Trump damgası
Trump’ın daha önce de Obamacare’in iptaline ilişkin kararnameyi imzaladığı hatırlatan uzmanlar, yeni ABD Başkanı’nın selefi Barack Obama’dan çok daha farklı ekonomik ve ticari politikalar izleyeceğini belirttiler.
Donald Trump, ABD Hükümetinde çalışan kişilerin görevlerinden ayrılması durumunda 5 yıl boyunca lobicilik faaliyetlerinde bulunmasını yasaklayan başkanlık emrine de imza attı.
Bir diğer başkanlık genelgesiyle de kürtaja destek veren uluslararası gruplara federal yardım yapılmasını yasaklayan Trump, ayrıca, ABD silahlı kuvvetleri hariç, federal kurumlara yapılacak tüm işe alımları dondurma kararı aldı.
TPP nedir?
Başkan Donald Trump’ın ABD’nin çekilmesi için imza attığı Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’na taraf 12 ülke bulunuyor. ABD’nin bir önceki başkanı Barack Obama tarafından iki yıl boyunca müzakere edilen TPP anlaşması, ABD Kongresi tarafından henüz onaylanmamıştı. Söz konusu anlaşma ABD’nin de katılımıyla hayata geçseydi, dünya ticaretinin yüzde 40’ını kapsayan bir oluşum meydana gelecekti.
Amerika’nın çekilme kararından sonra anlaşmaya ilişkin sürecin nasıl ilerleyeceği merak ediliyor. Henüz yürürlükte olmayan anlaşmadan ABD’nin çekilme kararlılığı ile birlikte, Amerikan Doları, uluslararası piyasalarda Japon Yeni karşısında değer kaybetti.
İş dünyasına regülasyonları kaldırma sözü
Beyaz Saray’da düzenlenen kahvaltıda Amerikan iş dünyasının liderleriyle de bir araya gelen ABD Başkanı Trump, regülasyonları azaltma sözü verdi.
Kahvaltı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Trump, iş dünyası üzerindeki regülasyonların yüzde 75 veya daha fazlasını kaldırmayı hedeflediğini söyledi.
ABD’de kurumlar vergisi oranını yüzde 35 seviyesinden yüzde 15-20 aralığına düşüreceğini de bildiren Trump, Amerikalı orta sınıf üzerindeki vergileri de “önemli ölçüde” azaltacağını kaydetti.
Trump, ayrıca, seçim kampanyasında dile getirdiği gibi, üretimlerini yurt dışına taşıyan Amerikan şirketlerini ABD’ye geri getireceğini de yineledi.
Beyaz Saray’da düzenlenen kahvaltıya Amerikalı savunma devi Lockheed Martin, çelik devi U.S. Steel, elektrikli otomobil üreticisi ve enerji şirketi Tesla Motors, bilgisayar üreticisi Dell ve beyaz eşya firması Whirlpool’un üst düzey yöneticileri katıldı.
Uzmanlar, Trump’ın regülasyonları büyük ölçüde kaldırması ve vergileri azaltması durumunda ABD’nin bütçe açığının artabileceği uyarısında bulunurken, Trump yönetimi söz konusu planların gerçekleştirilmesi durumunda bütçe açığındaki olası artışın ABD ekonomisinde yakalanacak daha güçlü büyümeyle telafi edilebileceğini savunuyor.
(7)