Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Körfez ülkeleriyle ilişkilerin hem siyasi hem de ekonomik yönden üst düzeye taşımak istediklerini belirtti ve iş adamlarına seslendi: ”Her türlü yatırım ortamını hazırlama noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü bürokratik engeli kaldırmaya, sizlere yatırım ortamı hazırlamaya ve önünüzdeki engelleri birer birer ortadan kaldırmak için bütün çaba ve gayreti göstermeye hazırız” Tüfenkci ayrıca, ortak iş birliği noktasında talepler olduğuna da değinerek, gıda sektöründe bazı firmalarla ön anlaşmalar yapıldığını bildirdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, , Bahreyn’in başkenti Manama’da düzenlenen ‘TOBB-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu’na katıldı.
Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada forumun Türkiye ile Körfez ülkelerinin ticari, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi, geliştirilmesi, yeni yatırım imkanlarının tespit edilmesi bakımından önemli olduğunu belirtti.
“Bankalar, belirlenen oranların üstünde faizler uyguluyor”
Kendileri için Körfez İşbirliği Konseyinin özel bir önemi olduğunu dile getiren Tüfenkci, söz konusu ülkelerin bu coğrafyada ortak bir tarihi, kültürü ve kaderi paylaştığını, ülkeler arasında sağlam bağların bulunduğunu söyledi.
İş adamlarına seslenen Tüfenkci, şöyle konuştu: “İki kardeş nasıl kazanırsa, nasıl kazanması gerekiyorsa o şekilde hareket ederek, gerek ikili ilişkilerle ticaretimizi geliştirmeye gerekse ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Bu anlamıyla Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü yatırım ortamını hazırlama noktasında Türkiye Cumhuriyeti olarak her türlü bürokratik engeli kaldırmaya, sizlere yatırım ortamı hazırlamaya ve önünüzdeki engelleri birer birer ortadan kaldırmak için bütün çaba ve gayreti göstermeye hazırız.”
Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Tüfenkçi, takibe, temerrüde düşen borçlar için çok yüksek oranlarda faiz uygulanmadığını ancak bir aylık sonuçlara baktıklarında bankaların, belirlenen oranların üstünde faizler uyguladıklarını gördüklerini belirtti.
“Piyasada endişeler var”
Başbakan Binali Yıldırım’ın dün banka yöneticileriyle bir araya geldiğinin hatırlatılması üzerine Tüfenkci, piyasanın genel algısının kredilerin bankalar tarafından kısıtlandığı yönünde olduğunu söyledi.
Ayrıca bankaların ticari kredileri vadesinden önce çağırdığı noktasında da piyasada bir algı bulunduğunu anlatan Tüfenkci, “Bu gerçek mi değil mi, elimizde çok sağlıklı veriler yok ama piyasaya, reel sektöre gittiğinizde böyle endişeleri var. Bankaların böyle bir baskısı olduğunu ifade ediyorlar.” diye konuştu.
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında da şirketlerle ilgili piyasada endişelerin olduğunu belirten Tüfenkci, bankaların yeni kredi açmakta ve var olan kredileri takip noktasında biraz daha hassas davrandıklarını, böyle bir gündemle bir araya gelindiğini ifade etti.
Bakan Tüfenkci, kredi kartı ve tüketici kredisi borcuna yapılandırmada uygulanan faiz oranlarına ilişkin bazı şikayetler olduğunun hatırlatılarak, bunlara bir standart getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine de şunları kaydetti:
“İnsanlar anlaştıkları, takibe düşmeyen veya temerrüde düşmeyen normal aktif anlamda bireysel kredilerini tekrardan yapılandırmak istedikleri için birtakım sıkıntılar oluşabiliyor. Takibe düşen, temerrüde düşen borçlar için esasında çok yüksek oranlarda bir faiz uygulanmıyor ama bir aylık sonuçlara baktığımızda yine de belirlenen oranların üstünde faizler uyguladıklarını gördük. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin başkanlığında bankalarla, BDDK ve Bankalar Birliği ile görüşmeler oldu. Başbakanımızın da bu noktada görüşüp, bankaların tutumunun netleşmesini isteyeceğini düşünüyorum.”
“Gıda sektöründe bazı firmalarla ön anlaşmalar yapıldı”
Forum kapsamında 250 Türk iş adamının, Körfez ülkelerinden 500 iş adamı ile buluştuğuna işaret eden Tüfenkci, görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini, hatta bazı sektörlerle ön anlaşmalar yapıldığını ifade etti.
Körfez ülkeleri yatırımcılarının Türk ürünlerine ilgilerinin büyük olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, Türkiye’de sağlık sektöründe yatırım yapmak isteyen Bahreynli firmaların taleplerinin bulunduğunu, bununla ilgili görüşmeler yapıldığını belirtti. Bakan Tüfenkci, yap-işlet-devret modeliyle hastane yapımıyla ilgili Körfez sermayesinin Türkiye’ye taşınması, ortak iş birliği noktasında talepler olduğuna da değinerek, gıda sektöründe bazı firmalarla ön anlaşmalar yapıldığını bildirdi.
Hisarcıklıoğlu: Serbest ticaret anlaşmasını hayata geçirelim
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise Türkiye ve Körfez ülkelerinin birbiriyle daha fazla iş yapmak istediğini belirterek, bu buluşma ile geleceğe dönük kazançlı ve bereketli ortaklıklar kurulacağına inandıklarını dile getirdi.
Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Gerçeği kazanca çevirmek için atmamız gereken çok önemli somut iki adım var. Bunlardan biri Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki STA. Biz yıllardır bunun hayata geçmesini istiyoruz. Gelin bu 53 milyonluk Körfez’e, 80 milyonluk Türkiye’yi de ekleyelim 133 milyonluk bir pazar olalım. 1,5 trilyon dolarlık güce Türkiye’yi de ekleyelim, 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomik güç olalım. Bunun için Körfez ülkeleri ile Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasını artık daha fazla gecikmeden hayata geçirelim.
Şimdi tam bunun zamanı. İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması’nı da hayata geçirmemiz lazım. İslam coğrafyasında tam 1,5 milyar insan var. Müthiş bir güç, müthiş bir fırsat. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri, taviz listelerini güncelleme işlemini tamamlasa, bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunu da hemen yapalım.”
(3)