Tüketicilerin gelecek 12 aya ilişkin beklentilerini yansıtan Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,5 oranında düştü. 15 Temmuz darbe girişiminin etkilerinin endekse nasıl yansıyacağı, Ağustos ayı verileri ile ortaya çıkacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Temmuz 2016 verilerini açıkladı.
Haziran ayında, Mayıs ayına göre yükselerek 69,43 seviyesinde oluşan endeks, Temmuz ayında %3,5 oranında düşüşle 67,03 değerine geriledi.
Maddi durum için beklentiler kötüleşiyor
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi Haziran ayında 91,21 iken, Temmuz ayında %3,1 azalışla 88,36 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Genel ekonomik duruma ilişkin beklentiler de düşüşte. Haziran ayında 91,32 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi %1,6 oranında azalarak, Temmuz ayında 89,82 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.
İşsiz sayısının artması bekleniyor
Temmuz’da işsiz sayısındaki düşüş bekleyenlerin sayısı da azaldı. İşsiz sayısı beklentisi endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre %3,3 oranında azalarak, 68,31 oldu. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.
Tüketici tasarruftan uzaklaşıyor
Tasarruf etme ihtimali endeksinde de, %11,9 oranıyla Temmuz ayında keskin bir düşüş gözlendi. Haziran ayında 24,55 olan endeks, Temmuz ayında 21,62 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını ortaya koydu.
(4)