Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) üç yerli buluşçu ve buluşlarıyla katılım sağlayacağı 44. Uluslararası Buluşlar Fuarı’nda, esnek bir hazne içinde ambalajlanan düşük akışkanlığa sahip ketçap, mayonez, hardal gibi gıdalar veya gıda dışı ürünler için tasarlanan ambalaj içi yapılanması da görücüye çıkacak.
Uluslararası Buluşlar Fuarı
Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) himayesinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenecek olan 44. Uluslararası Buluşlar Fuarı, 13-17 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 40 ülkeden 700 civarında buluşçunun katılacağı fuarda, çeşitli alanlarda yüksek teknoloji içeren veya günlük hayata ilişkin pratik çözümler sunan özgün yeni buluşlar, buluşçuları tarafından tanıtılacak. Sanayicilerin, yatırımcıların, işadamlarının da ilgisini çeken fuar, buluşların uluslararası tanıtımına katkı yaptığı gibi, buluşların hayata geçirilebilmesi için finansman desteği bulunmasına da olanak sağlayabiliyor.
Fuar çerçevesinde, tanıtılan buluşlar arasından seçilecek buluşlara çeşitli kategorilerde ödüller verilecek. Ödül verilecek buluşlar, 85 uzmandan oluşan uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilerek belirlenecek.
Türk Patent Enstitüsü (TPE) 44. Uluslararası Buluşlar Fuarı’na üç yerli buluşçu ve buluşlarıyla katılım sağlayacak. Fuar süresince TPE standında tanıtılacak buluşlar arasında “Akışkanlığı düşük ürünler için elastik iç torbalı ve valf mekanizmalı ambalaj” da bulunuyor. İşte o buluşlar:
Akışkanlığı düşük ürünler için elastik iç torbalı ve valf mekanizmalı ambalaj
Necat Emircan
Buluş, esnek bir hazne içinde ambalajlanan düşük akışkanlığa sahip ketçap, mayonez, hardal vb. gıda veya gıda olmayan ürünlerin bir akış deliğinden dışarıya akıtılmasını kolayca ve ambalaj içinde ürün bırakılmadan yapılmasını sağlayan ve bu işlemi ürünü hava ile hiç temas ettirmeksizin gerçekleştiren ambalaj içi yapılanmasından oluşuyor. Kapak içine yerleştirilen ve sıkma anında hazneden dışarıya hava çıkışını kesen, serbest bırakma anında ise hazne içine hava girişini sağlayan bir valf mekanizması ile esnek hazne içine yerleştirilen ve içinde hiç hava bulunmayan bir ortamda ürünün muhafaza edildiği aseptik iç torba içeriyor.
Katlanabilir demonte kutu tuğla sistemi
Adem Arıbaş & Gürçağ Özler
Demonte, lego esaslı bir yapıya sahip bölme veya oda veya alanın oluşturulmasını sağlayan, yüzey parçalarının birleştirilmesi ile oluşan kutu tuğla sistemiyle ilgili buluşla, kolayca katlanabilen modüler yapıdaki tuğla sistemiyle üst, üste dizilerek duvar, pano, panel, oda vb. yapı oluşturulması, özellikle de fuar stantları ve ev/ofis içinde alçıpanın yerini alabilecek alternatif bir yeni bölme/oda oluşturacak yapılanma amaçlanıyor. Kutu tuğla; yüzey malzemesinin içe katlanabilmeyi sağlayan esnek yaylı “L” menteşe ve dışa katlanmayı sağlayan esnek, yaylı “U” menteşelerle yan yüzeylerinden birleştirilmesi ile kutu tuğla oluşturuluyor. Birbirinden bağımsız kutu tuğlaların, geçme kilit kısmı ve alttaki kutunun yuvarlak kısmın girdiği kilit yuvası alanıyla alt-üst olarak, diğer bir deyişle dişili-erkekli birleştirilmesiyle ise 3 boyutlu, istenilen bölme veya oda veya alanın oluşturulması sağlanıyor.
Kavşaklarda kontrolü sağlayan bilgi panosu yapılanması
Şahin Öner
Buluş, kavşaklarda, sürücülerin yaklaştığı trafik ışığının o andaki durumunu sürücülere önceden bildirerek kontrolü arttıran, sürücülerin kırmızı ışığa yakalanma ihtimalini minimuma düşüren ve geçiş üstünlüğü olan araçların kırmızı ışıkta beklemesini engellemeye yarayan bir bilgi panosu yapılanması. Hangi tarihte ve saatte, hangi direğin hangi renkte, kaç saniye yanacağı bilgisi olan sinyal planına göre kavşaktaki tüm ışıkları yöneten ve kontrol eden yönetim kontrol birimi, bahsedilen yönetim kontrol birimi ile iletişim halinde olan ve yönetim kontrol biriminden aldığı verilerle sürücüleri kavşağın son durumu hakkında bilgilendiren bilgi panosu ve yönetim kontrol birimi, bilgi panosu ve geçiş üstünlüğü olan araçların birbirleriyle veri alış verişi yapmasını sağlayan haberleşme elemanı içeriyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(17)