Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK), Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği 9. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde düzenlediği çalışma yemeğinde, Türkiye’nin zarar gören algısını pozitife çevirmek için destek istediği 200 Türk Büyükelçi, Türkiye’nin dış ülkelerin yatırım radarına girdiğini dile getirdiler. Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, “İngiltere’de Türkiye ile enerji, tarım ve sağlıkta işbirliği için yoğun ilgi var” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği 9. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde Türkiye’nin yurt dışındaki algısını pozitife çevirmeye katkı sağlamak amacıyla çalışma yemeği gerçekleştirdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 200 Türk Büyükelçi, TİM İhracatçı Birlikleri Başkanları, DEİK İş Konseyi Başkanları ve üyeler katıldı.
“Yurt dışındaki algı önemli”
Çalışma yemeğinde konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’de üretilen malların itibarının yurtdışında da yüksek olmasını sağlamanın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Büyükekşi, “Biz ne kadar kaliteli ürünler üretsek de yurtdışında ülke algımızın zayıf olması, ihracatımızın artması için engel oluşturacak. Görevli olduğunuz ülkelerde Ticaret Müşavirlerimiz ile birlikte yürüttüğünüz faaliyetler ve gerçekleştirdiğiniz ikili görüşmeler bizler için büyük önem taşıyor. Bu noktada, çok daha etkin olmanızı istiyoruz. Diyaloğumuzun güçlü olması, bulunduğunuz ülkelere ihracatımızın artması noktasında büyük önem taşıyor” diye konuştu.
Geçen yıla ilişkin hatırlatmalarda da bulunan Büyükekşi, üç rekor birden kırdıklarını dile getirerek, “Dünya ticaretinden aldığımız pay yüzde 0,89’a ulaştı. Bizim ana hedefimiz dünya ticaretinden aldığımız payı 2023’te yüzde 1,5’e taşımak. Şu an ulaştığımız rakam, bu hedefe emin adımlarla yürüdüğümüzü gösteriyor. Yine AB’nin ithalatından aldığımız pay yüzde 1,21’den yüzde 1,28’e çıktı. ABD’nin ithalatından aldığımız pay da yüzde 0,28’den yüzde 0,29’a yükseldi” diye konuştu.
“Değer bazında ihracat artacak”
Bu seneyi ihracatta “sıçrama” yılı ilan ettiklerinin altını çizen Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2017 yılında ihracatımızı miktar ve değer bazında artıracağız. Sürekli ihracat yapan firma sayımızı artıracağız. Çünkü bu yıl petrol ve emtia fiyatları daha yüksek olacak, petrol ve emtia ihracatçısı çevre ülkelerinin ekonomileri canlanacak. Rusya ve Irak’a olan ihracat kayıplarını telafi edeceğiz. Bu beklentilerle birlikte bu yıl ihracatımızı OVP hedefinin de üzerine 155 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz.”
2017 yılı için riskler
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da iş konseylerinin yaklaşık 150 günde toplam 75 ülkeye ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bundan sonra da temennimiz; daha iyi ve etkili hizmet üretmek ve iş planlarımızı icra edebilmek için kurumsal ekosistemimizin en değerli yapıtaşı olan siz yurt dışı temsilcilerimizle iş birliğimizi güçlendirmek, derinleştirmek ve sağlamlaştırmak.
Emtia fiyatlarındaki hareketlilik; küresel ticaretteki dengesizlikler, TTIP sürecindeki olası aksama, diğer yandan da birliklerin ve ülkelerin STA’lar aracılığıyla küresel ekonomik düzenin kurallarını ters-yüz etme girişimleri, düşük büyüme oranları ve hızla düşen verimlilik, önümüzdeki günlerde baş etmemiz gereken riskler olarak önümüzde duruyor. İşte bu dolambaçlı ve engebeli süreçte, DEİK olarak, ülkemizin dış ekonomik ilişkilerini şekillendirmeye, İş Diplomasisi’nin gereği, bilgi odaklı etkili çalışmalarımızla devam ediyoruz.”
İngiltere ile enerji, tarım ve sağlıkta işbirliği olanakları
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Post-Brexit döneminde İngiltere’nin Türkiye’yi radarına aldığını söyledi. İki ülkenin dış ticaret hacminin 16 milyar dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatan Bilgiç, “İngiltere Türkiye’nin ikinci büyük pazarı. Yeni dönemde ilişkilerimiz artarak sürecek, zira hali hazırda olumlu bir atmosferde ilerliyoruz. Savunma sanayinde, ayrıca enerji, sağlık, altyapı ve tarım gibi alanlarda gerek ülke gerekse şirketlerimiz nezdinde iş birliklerinin olması yönünde yoğun ilgi görüyoruz. İngiltere’nin Brexit sürecini yakından takip ediyoruz. Bu dönemde ihtiyaç duyulduğu takdirde İngiltere ile serbest ticaret anlaşması yapmak için bir çalışma grubu da oluşturduk” diye konuştu.
Çin’de tanıtım faaliyetleri
Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi Ali Murat Ersoy ise 15 Temmuz sürecinde Çin’in ilk üst düzey yetkili yollayan ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, “Geçen süreçte Türkiye tanıtımı için çok ciddi çalışmalar yaptık. Çin ile ihracat ve ithalatta yüzde 7 civarında bir düşüş olabilir ama bunda Çin ekonomisindeki daralmanın da etkisi çok büyük. Bununla birlikte doğal taş, mobilya, havalandırma ve konfeksiyon gibi sektörlerde artışlarımız oldu. Siyasi ve ekonomik ilişkilerin gelişmesiyle rakamların ivme kazanacağına inanıyoruz. 2018 yılında Çin’de Türkiye Turizm Yılı ilan edildi. Bu kapsamda Turizm Bakanlığı ile birlikte Çin’den daha çok turist alabilmek için çalışmalarımız sürüyor. Aynı şekilde daha çok Türk markasının Çin pazarına girmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
İran’a ihracat yüzde 40 arttı
Türkiye’nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin de, birbirini çok iyi tanıyan iki ülkenin 15 Temmuz testini başarı ile geçtiğini vurguladı. Tekin, “Tarihi bağlarımızın da etkisiyle ilişkilerimiz aynı kararlılıkta sürüyor. İran’a geçen yıl 11 ayda ihracatımız yüzde 40 arttı ve yaklaşık 4,6 milyar dolar oldu. Yine Türkiye’ye geçen yıl diğer ülkelerden gelen turist sayısı ortalama yüzde 10 düşerken, İran’dan gelen turist sayısında sadece yüzde 2 azalma oldu. TİM’in İran’da açacağı Türk Ticaret Merkezi’nin de etkisiyle İran ile ilişkilerin bu yıl ivme kazanmasını ve artarak sürmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
(7)