Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’ne göre Türkiye 160 ülke arasından 34. oldu. Almanya üçüncü kez en iyi lojistik performansa sahip ülke seçilirken, en son sırada iç savaşın devam ettiği Suriye yer aldı.
Dünya Bankası tarafından her iki yılda bir hazırlanan Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin 2016 baskısı yayımlandı.
Dünya genelinde binden fazla lojistik firmasıyla gerçekleştirilen kapsamlı bir ankete dayanan Lojistik Performans Endeksi çalışmasında bu yıl 160 ülke, ticaret ve taşımacılık ile bağlantılı altyapının kalitesi, gümrükleme işlemlerinin verimliliği ve sevkiyatların izlenebilirliği gibi çeşitli kriterlere göre değerlendirildi.
En iyi ve en kötü puana sahip ülkeler arasındaki fark açılıyor
Raporun sonuçları, 2007, 2010, 2012 ve 2014 yıllarındaki anketlerin aksine en iyi ve en kötü puana sahip ülkelerin yakınlaşması yönündeki trendin tersine döndüğünü gösterdi. Bir başka deyişle en yüksek ve en düşük puana sahip ülkeler arasındaki fark açılıyor.
Öte yandan rapora göre tedarik zinciri güvenilirliği ve hizmet kalitesi tüm performans gruplarının öncelikli hedefi.
Almanya bir kez daha ilk sırayı almayı başardı
Endekse göre, 2014 ve 2012 yıllarında da birinci sırada yer alan Almanya 4,23 genel lojistik puanıyla birinciliğini korurken, onu 4,22 puanla Lüksemburg ve 4,20 puanla İsveç izledi.
İlk beşe giren diğer ülkeler ise 4,19 puanla Hollanda ve 4,14 puanla Singapur oldu.
Türkiye’nin ise 3,42 puanla 34. sırada yer aldığı listede, Suriye 1,60 puanla sonuncu geldi.
Türkiye’nin puanı, en yüksek performans gösteren Almanya’nın %75’ine denk geliyor.
Türkiye, 2014 yılında yayınlanan bir önceki raporda, 160 ülke arasında 3,50 genel puan ile 30. sırada yer almıştı. 2014 ve 2016 verileri kıyaslandığında Türkiye’nin hem sıralama hem puan olarak gerilediği görülüyor.
Türkiye lojistik konusunda orta ve üst gelir seviyesindeki ülkeler arasında 4.
Türkiye, orta ve üst gelir seviyesine sahip ekonomiler içinde Güney Afrika, Çin ve Malezya’nın ardından 4. sırayı aldı.
Türkiye, genel sıralama içinde geride bıraktığı ülkeler arasında Hindistan, Portekiz, Yunanistan, Suudi Arabistan ve Rusya Federasyonu gibi ülkeler yer alıyor.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(7)