Türkiye’de ilk kez Erzurum’da başlatılan Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklenmesi”ile”Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi” projelerinin açılışını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş yaptı. Daniş, “Bu uygulamayla da Türkiye’de hem hayvanlarımızın refahının artması hem de takiplerinin yapılması noktasında gerçekten önemli bir aşama kaydetmiş olacağız. Hayvan hareketlerinin kontrolü daha kolay hale gelecek”dedi.
Küçükbaş hayvanlarda elektronik kimlikleme projesinin açılış törenine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Erzurum AK Parti Milletvekili Mustafa llıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehmet Sekmen, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Akpmar, Avrupa Birliği Delegasyon Başkanı Bela Szombati, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk katıldı.
Mehmet Daniş, Türkiye’de ilk defa Erzurum’da başlatılan ‘”Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklenmesi” ile “Soğuğa Dayanıklılık Test Merkezi” projelerinin açılışını yaptı. Daniş, şunları kaydetti: “Bu uygulamayla da Türkiye’de hem hayvanlarımızın refahının artması hem de takiplerinin yapılması noktasında gerçekten önemli bir aşama kaydetmiş olacağız. Hayvan hareketlerinin kontrolü daha kolay hale gelecek.
“Doğu Anadolu bölgesinde hayvan potansiyeli azaldı”
Özellikle Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum’da belki bundan otuz yıl öncesine döndüğümüz zaman bugünden daha fazla hayvan potansiyelimizin olduğu bir gerçek. Özellikle bu bölgede çok yaşamasak bile maalesef terör belasından dolayı da en fazla etkilendiğimiz sektörlerin başında hayvancılık ve tarım gelmekte. İnşallah kısa sürede terör belasından kurtulduğumuzda da yine bu bölgenin eski hayvancılık potansiyeline çok kısa sürede kavuşması için biz de bütün projelerimizi hazırlamış durumdayız.
“Doğu Anadolu Bölgesini hayvan yetiştiriciliği havzası olarak planlıyoruz”
Büyükbaşta bölgemizin yeteri kadar destek alamadığının farkındayız. Bunun tespitini yaptık ve şu anda çalıştığımız destekleme modelle bölgemizdeki büyükbaş hayvancılığında küçükbaş gibi hemen hemen tamamının destek kapsamına alınacağı bir modelde çalışıyoruz. Doğu Anadolu bölgesini yetiştirici bölgesi yetiştirici havzası olarak planlıyoruz. Yani biz bundan sonrası için tarımı masadan değil tarladan, meradan, çayırdan takip edeceğiz. Erzurum’dan gerçekleştirdiğimiz elektronik küpeleme sisteminin de ülke hayvancılığımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Altıparmak: Sürdürülebilir bir tarım için çalışıyoruz
Vali Ahmet Altıparmak, projeyle ilgili, “Erzurum’da çitçilik ve hayvancılık hassas bir üretim alanı. Bu manada bu gibi projelerle birlikte elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Daha hızlı, etkin ve sürdürülebilir bir tarım için gayret ediyoruz. Bu projede emeği geçenleri kutluyorum” şeklinde konuştu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)