2016 yılının ilk çeyreğinde %4,8 oranında büyüme gösteren Türkiye ekonomisi, turizmdeki kötü sezona rağmen yabancı işçi sayısında bir önceki yılın ilk yarısına göre artış gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, Türkiye’de çalışmak üzere başvuru yapan 45 bin 375 kişinin 38 bin 261’ine çalışma izni verildi.
Türkiye sermayesinin ucuz işgücü rezervini önemli ölçüde taşıyan yabancı işçiler, özellikle tekstil, turizm ve tarım sektörlerinde yaygın olarak çalışıyor. Ancak buna rağmen kayıtlı ve kayıt dışı yabancı işçi sayısı arasında uçurum olduğu belirtiliyor.
Yabancı işçiler basınında gündeminde
Yabancı işçi sayısı her geçen yıl artan Türkiye’de, bu işçilerin basında ne kadar kendine yer bulduğu ise merak konusu. Medya takip sektöründe söz sahibi olan Ajans Press yabancı işçilerle alakalı yazılı basında inceleme yaptı. Ajans Press’in incelemesine göre ‘’yabancı işçiler’’ yılın ilk yarısında sadece 134 habere konu oldu. İşsizlik oranının yüzde 10.4 olduğu Türkiye’de yabancı işçilerin basında bu kadar yansıma bulamaması ise oldukça dikkat çekici görünüyor.
Suriyelilere vatandaşlık verilmesi
Hükumetin Suriyelilere vatandaşlık verilmesi ve istihdam sağlanmasına yönelik çalışmalar beraberinde birçok tartışmayı da getirdi. Uzmanlar, Türkiye’deki işsizlik rakamlarına dikkat çekerek, vatandaşlık verilmesi halinde ortaya çıkacak sorunlara işaret ediyor.
Muhalefetten gelen tepkileri değerlendiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Polonya’daki NATO Liderler Zirvesi dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şimdi ben şunu çok açık net söyleyeyim: Bazı siyasilerin vatandaşlık konusunda ileri geri konuşmaları beni ciddi manada üzüyor. Yani bir insanoğlu, herhangi bir ülkeye vatandaşlık müracaatında bulunsa, ‘Hayır ben seni almam’ şeklinde bir yaklaşımla peşinen karşı çıkılması doğru olur mu?” dedi.
Çalışmalar sürüyor
Dünkü Bakanlar Kurulu sonrasında konuşan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Suriyeli kardeşlerimiz arasında çok sayıda hakikaten mesleki becerileri olan, bilgi birimleri olan, yüksek vasıflarla donanmış olan insanlar var. Bu vatandaşlık meselesinde de dosyalar bireysel olarak tekemmül ettikçe bunlarla ilgili kararlar İçişleri Bakanlığı tarafından veriliyor.
Henüz İçişleri Bakanlığı’mız Suriyelilerin vatandaşlığı meselesiyle ilgili konuda çalışmalarını tamamlamış değildir. İçişleri Bakanlığı’mız teferruatlı bir şekilde bu konuyla ilgili çalışmaları sürdürüyor. Türkiye’ye faydalı olabilecek, teröre asla bulaşmamış ve Türkiye ile Suriye arasındaki köprüyü oluşturabilecek nitelikteki vatandaşların, nasıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçebilir Suriyeliler; bunlarla ilgili çalışma yapılıyor. Ancak bu çalışma henüz tamamlanmış, netleşmiş değildir”
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriyelilerin vatandaşın ekmeğini elinden alacağı gibi bir algı oluştuğuna dikkat çekerek, “ Bu insanları buradaki iş gücüne ve ekonomiye katkı sunmaları için bir artı değer olarak düşünmek lazım” dedi.
(12)