Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden PepsiCo, Türkiye’deki 6’ncı üretim tesisinin temelini Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde attı. Şirket, 2017 yılında faaliyete geçmesi beklenen fabrika ile sağlayacağı kapasite artışıyla, Türkiye yiyecek operasyonunun toplam üretim hacminin %25-30’unu üretecek.
PepsiCo’nun Manisa’da 2017’de faaliyete geçirmeyi planladığı yiyecek fabrikasının temeli, 13 Aralık’ta atıldı.
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel ve PepsiCo üst düzey yöneticilerinin ev sahipliğinde yapılan törende konuşan Manisa Vali Vekili Ünal Çakıcı, “Üreten ülkeler, toplumlar her zaman daha başarılı olurlar. PepsiCo’nun Manisa’da yeni fabrikasıyla üretime katılması bizleri daha da güçlendiriyor. PepsiCo’nun yatırımından ve bölge ekonomisine sağlayacağı katkılardan dolayı mutluyuz” dedi.
“PepsiCo’nun uzun vadeli bir yatırımcı olduğunun göstergesi”
Konuşmasında dünyadaki 8’inci büyük PepsiCo iş biriminden biri olan Türkiye’nin şirket için stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel ise “PepsiCo, böylece bir kez daha, ülkede uzun vadeli bir yatırımcı olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye genç ve dinamik nüfusuyla büyümeye devam ederek yatırımcılar için önemli fırsatlar sunmaya devam ediyor. Manisa’daki bu yeni fabrika yatırımımız da PepsiCo olarak ülkeye olan inanç ve bağlılığımızı sürdürdüğümüzün en büyük kanıtı” dedi.
Manisa’nın yeni fabrika yatırımı için doğru bir nokta olmasının pek çok nedeni olduğunu belirten Yüksel, bunları “3. Teşvik Bölgesi’nde yer alan Manisa’nın Organize Sanayi Bölgesi altyapısı yatırıma bir hayli uygun. Ek olarak, yetişmiş bir insan gücüne de sahip olan bölge, hem bazı ham maddelerimize hem de İzmir, Antalya gibi büyük tüketim noktalarına yakın” şeklinde sıraladı.
35 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 14 futbol sahası büyüklüğüne denk gelen 100 bin metrekare alana kurulacak olan PepsiCo Manisa Yiyecek Fabrikası, “Yalın Üretim” uygulamalarına göre tasarlanacak ilk fabrika olma özelliğine sahip. Bu uygulamalar; patates işleme noktasından ürün sevkiyat noktasına kadar çeşitli yenilikleri de kapsayacak. Fabrika, ayrıca farklı tip patates depolama alanı, üretim ve paketleme tesisleri, ofis alanı ve ürün deposunu da içeriyor.
“Manisa’dan ülke üretim hacminin %25-30’unu üreteceğiz”
Fabrikada ilk etapta 350 kişiyi, inşaat aşamasında ise yerel olarak 500 kişiye dolaylı istihdam sağlayacaklarını ifade eden Levent Yüksel, “2022 yılına kadar tesiste toplam 500’den fazla kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
PepsiCo Türkiye, 2017 yılında bir Doritos ve üç patates hattını faaliyete geçirmeyi planlıyor. Tesis, önümüzdeki birkaç yıl içinde toplam altı üretim hattına sahip olacak.
Fabrikanın, yatırımın beraberinde gelen kapasite artışıyla birlikte Türkiye’nin toplam üretim hacminin %25-30’unu üreteceğini belirten Yüksel, “Tarımsal ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanan PepsiCo olarak her yıl çiftçilerimizle birlikte büyümemizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
(2)