Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) belirlemelerine göre, 2016 yılında Türkiye’nin tahıl ürünleri üretimi bir önceki yıla göre %8,7 oranında gerilerken, sebze ve meyvelerin üretimi arttı.
TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, 2016 verilerini açıkladı.
Bitkisel üretim toplamda arttı
2016 yılında üretim miktarları bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %0,2, sebzelerde %2,4, meyvelerde %6,8 oranında artış gösterdi. Üretim miktarları tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 65 milyon 184 bin ton, sebzelerde 30 milyon 267 bin ton ve meyvelerde 18 milyon 972 bin ton olarak gerçekleşti.
Tahıl üretimi 35.2 milyon tona düştü
Tahıl ürünleri üretim miktarları 2016 yılında bir önceki yıla göre %8,7 oranında azalarak 35 milyon 281 bin ton olarak gerçekleşti.
Bir önceki yıla göre buğday üretimi %8,8 oranında azalarak 20 milyon 600 bin ton, arpa üretimi %16,3 oranında azalarak 6 milyon 700 bin ton, çavdar üretimi %9,1 oranında azalarak 300 bin ton, yulaf üretimi %10 oranında azalarak 225 bin ton oldu.
Baklagillerin önemli ürünlerinden yemeklik bakla %0,3 oranında artarak 6 bin 280 ton, nohut %1,1 oranında azalarak 455 bin ton, yumru bitkilerden patates ise %0,2 oranında azalarak 4 milyon 750 bin ton olarak gerçekleşti.
Yağlı tohumlardan soya üretimi %2,5 oranında artış göstererek 165 bin ton oldu.
Tütün üretimi %3 oranında artarak 70 bin ton, şeker pancarı üretimi ise %21,5 oranında artarak 19 milyon 465 bin ton olarak gerçekleşti.
Sebze ve meyvede artış var
Sebze ürünleri üretim miktarı 2016 yılında bir önceki yıla göre %2,4 oranında artarak 30 milyon 267 bin ton oldu.
Sebzede alt gruplardan, yumru ve kök sebzeler %8,6 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzeler %4,3 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzeler ise %1,5 oranında arttı.
Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden kuru soğanda %12,8, kavunda %7,8, patlıcanda %6,1, salçalık biberde %8,8 oranında artış olurken, taze soğanda %5,1, bayır turpunda % 5,6, bamyada %3,4 oranında üretim azaldı.
Meyve üretimi de 2016 yılında bir önceki yıla göre arttı. Meyve ürünleri üretim miktarı 2016 yılında bir önceki yıla göre %6,8 oranında artarak, 18 milyon 972 bin ton olarak gerçekleşti. Bir önceki yıla göre elmada %13,9, şeftalide %4,9, kirazda %12, kayısıda %7,4 oranında artış oldu.
Turunçgil meyvelerinden mandalina %15,6 oranında artarken, sert kabuklu meyvelerden fındık ise %35 oranında azaldı.
Üzüm üretiminde %9,6, trabzon hurmasında ise %2,7 oranında artış oldu.
Süt bitkileri üretimi
Süs bitkileri üretim miktarı 2016 yılında bir önceki yıla göre %2,7 oranında azaldı. Gül (kesme) üretimi bir önceki yıla göre %4,3, lale üretimi %1,8, lisianthus üretimi %13,7 oranında azaldı.
Süs bitkileri üretimi içinde kesme çiçekler %68,6, diğer süs bitkileri %31,4’lük paya sahip.
Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerin üretim miktarlarına ilişkin tahminler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan (GTHB) alınarak, Resmi İstatistik Programı kapsamında TÜİK tarafından yayımlanıyor. Şeker pancarı üretim miktarı Şeker Kurumu, tütün üretim miktarı Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu, haşhaş (kapsül, tohum) üretim miktarı Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nden derleniyor.
(12)