AB ile ABD arasında müzakereleri süren Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması’nın Türkiye’nin dış ticaretine olası olumsuz etkileri tartışılırken, 2018 yılında yürürlüğe girecek Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) Anlaşması ile ihracattaki kaybımızın 1.2 milyar dolara çıkabileceği hesaplanıyor. Olumsuz etkilenecek sektörler arasında gıda sektörü de var.
Pasifik Okyanusu’na kıyısı olan 12 ülke arasındaki sınırları kaldıracak Trans Pasifik Ortaklığı Anlaşması (TPP), 2018 yılında yürürlüğe girecek. ABD, Kanada ve Japonya gibi dünya devlerini içine alan anlaşma, büyüklük olarak küresel ekonominin yüzde 40’ını oluşturuyor.
Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM), Okan Üniversitesi işbirliğiyle 2018 yılında yürürlüğe girecek Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması’nın (TPP) Türkiye ekonomisine etkilerini analiz eden bir rapor hazırladı. Rapora göre söz konusu 12 ülke, anlaşma nedeniyle Türkiye’den ithal ettiği bazı ürünleri birbirinden temin etmeyi tercih edebilecek. Bu durum Türkiye’nin ihracatında, olumlu senaryoya göre 658 milyon, olumsuz senaryoya göre ise 1.2 milyar dolar arasında bir kayba neden olabilecek.
Mehmet Büyükekşi: Asya Pasifik Anlaşması ihracatımızı düşürecek
ABD, Avustralya, Brunei Darü’s-Selam, Kanada, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Singapur, Şili, Vietnam ve Yeni Zelanda’nın Ekim 2015’te imzaladığı ve 2018’de uygulamaya girecek TPP anlaşmasıyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, hazırlanan rapor ile TPP sonrası dünya ticaretinde neler yaşanacağına dair ihracatçılara yol göstermeyi ve küresel ticaretten aldığımız payı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Büyükekşi, şu değerlendirmeleri yaptı:
“Asya Pasifik Anlaşması ihracatımızı düşürecek ancak Türkiye’nin TPP ülkeleriyle dış ticareti 2015’te ihracatta 9.7 milyar dolar ve toplam ihracatı içinde bunun payı yüzde 6.7 iken, ithalatta 20.5 milyar dolar ve toplam ithalatında payı 9.9 olmuştu. Uçak krizi öncesinde bile Rusya’daki ekonomik gelişmeler sebebiyle bu ülkeye ihracatımız 6 milyardan 2.4 milyar dolara düştü. Yani bu, mücadele edebileceğimiz bir rakam. Dolayısıyla, dış ticaretimizde çok büyük etkisi olmayacak. İhracatçımız, bu kaybı kolaylıkla başka pazarlarla telafi edebilir.”
TPP’den otomotiv ve gıda sektörü olumsuz etkilenecek
Her sektörün TPP’den farklı bir şekilde etkileneceğini belirten Büyükekşi, “Otomotiv ve gıda sektörlerinin olumsuz etkilenmesini bekliyoruz. Buna karşılık makine, cam ve seramik ihracatında artış yaşanabilir. Bu anlaşmaya da olumlu yönden bakıyoruz” dedi.
TPP anlaşmasına taraf 12 ülkenin dünya ekonomisinin üçte birini oluşturduğunu vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, “Taraf ülkeler dünya ticaretinde yüzde 25’lik paya sahip. Bu yaklaşık 4 trilyon dolarlık ticaret hacmine denk geliyor. Son 30 yılda gelişmekte olan ülke sayısı arttı. Gelişmiş ülkelerde ise böyle bir artış yaşanmadı. Bu sebeple de arayışa girdiler. TPP de bu arayışın bir sonucu. Aynı sebeple 1948-2001 yılları arasında 200 bölgesel ticaret anlaşması yapılırken, 2001-2016 yıllarında bu rakam 400’e çıktı” ifadelerini kullandı.
TPP için olumlu ve olumsuz senaryolar
Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mübariz Hasanov ise TPP’nin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye’nin yaşayacağı olumsuzluklara yönelik açıklamalarda bulundu. Hasanov, şu bilgileri verdi:
“TPP, taraf ülkeler arasında ticaretin maliyetini düşürecek, Türkiye gibi diğer ülkelerle maliyeti artıracak. Olumlu senaryoda, Türkiye her yıl ihracatta 658 milyon dolar, olumsuz senaryoda 1.2 milyar dolar kayba uğrayacak.
10 yıllık periyotta ise Türkiye ihracatı 6 milyar dolar ile 11.9 milyar dolar kayıp yaşayacak. Türkiye’nin ithalatı ise 10 yıllık dönemde 3 milyar dolar ila 5,9 milyar dolar daha az gerçekleşecek.
TPP’den en olumsuz etkilenecek sektörler otomotiv, gıda, kimya, ana metal, tekstil ve hazır giyim sanayicileri olacak.”
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(3)