Mart ayı başında “Süt İçiyorum” Kampanyası’ başlatarak konunun önemine dikkat çeken Ulusal Süt Konseyi (USK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, sağlıklı nesiller yetiştirmenin milli bir mesele olduğunu belirterek, “Her gün 2 bardak süt” çağrısı yaptı.
Türkiye, geçen yıl 20 milyon 700 bin ton süt üretimi ile dünyada sekizinci, Avrupa ülkeleri arasında ise üçüncü oldu. Süt üretiminin son on yılda %70 artarak 20.7 milyon tona ulaştığı ülkemizde, her yıl 9,1 ton süt, süt ürünleri üretimi için sanayiye aktarılıyor.
Üretimdeki artış tüketime yansımıyor
Süt üretiminde sağlanan artışa karşı Türkiye’de süt tüketimi, gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyor. Avrupa’da yıllık kişi başı süt tüketimi ortalama 59.4 kg iken, Türkiye yılda sadece 34 kg ile ortalamanın altında kaldı.
Tüketim rakamlarındaki düşüşe dikkat çeken Ulusal Süt Konseyi (USK), sağlıklı bir gelecek için süt tüketilmesi çağrısı yaptı.
“Sağlıklı nesiller yetiştirmek milli bir mesele”
Ülke olarak süt üretiminde dünyada sekizinci sırada yer almamıza rağmen tüketimde dünya sıralamasında gerilerde olduğumuzu vurgulayan USK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık, özellikle büyüme çağındaki çocukların her gün kaynağı belli sağlıklı süt tüketmeleri gerektiğini söyledi. Artık, şunları kaydetti:
“Türkiye’de kişi başına süt tüketimi yaklaşık olarak yıllık 34 kilogram. Avrupa’da ise bu ortalama kişi başı 60, Amerika kıtasında 58 kilogram. Ulusal Süt Konseyi olarak bu rakamların artırılmasını hedefliyoruz. Türkiye, süt üretiminde dünyada sekizinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de sağlıklı süt tüketim oranı daha da düşüyor. Bu, geleceğimiz için bir kayıptır. Gelecek sağlıklı nesiller yetiştirmek milli bir meseledir. Bu nedenle çocuklarımıza süt içirmeliyiz. Ulusal Süt Konseyi olarak herkese günde 2 bardak, sağlıklı süt tüketin diyoruz.”
Süt, bedensel ve zihinsel gelişim için faydalı
Süt, beyin gelişiminde etkili olan iyot, demir, çinko, folik asit, B12, B6, E ve A vitaminlerinin tümünü içeriyor. Anne sütünden sonra bebeğin bir yaşından sonra tüketmeye başladığı inek sütü de içerdiği çinko, iyot, B grubu vitaminler (B2, B6, B12) ve esansiyel yağ asitleri (araşidonik asit, linoleik asit) içeriği ile beyin gelişimine katkı sağlıyor.
Uzmanlar, kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum açısından en zengin ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek besin olan sütün her gün düzenli olarak tüketilmesini öneriyor. Özellikle büyüme çağı (6 – 10 yaş) ve ergenlik döneminde (10 – 18 yaş) gelişimin sağlıklı bir şekilde tamamlanması için gerekli vitamin ve minerallerin düzenli olarak alınması gerekiyor. İlerleyen yaşlarda da düzenli olarak tüketilmesi önerilen süt, kemik kaybını engelliyor.
Hangi ülke ne kadar süt içiyor?
2017 yılı verilerine göre kişi başına yıllık ortalama içme sütü tüketimi, Avrupa’da İrlanda’da 125, Finlandiya’da 120, Estonya’da 99.1, Danimarka’da 86.8, İsveç’te 81.8, Avusturya’da 74.8, Çekya’da 60.1, Almanya’da 53.7, Fransa’da 49.6 kg; Amerika kıtasında Kanada’da 71.6, ABD’de 69.2, Arjantin’de 40.3, Brezilya’da 48.2, Asya ülkelerinden İsrail’de 54.8, Güney Kore’de 32.9, Japonya’da 30.8, İran’da 27.1, Çin’de 20.3 kg; Türkiye’de ise 34 kg.
(13)