BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ilan edilen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı kapanış etkinliği, önemli bakliyat üretim merkezlerinden Gaziantep’te yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Gaziantep’de düzenlenen 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı kapanış toplantısı, 25 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştirildi.
Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Temsilcisi Dr. Ayşegül Akın, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan ve Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan etkinliğe, Gaziantep’in yanı sıra Adıyaman, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Kilis İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, Sağlık Bakanlığı, Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Ticaret Borsası, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği yöneticileri, akademisyenler, ziraat mühendisleri odası ve ziraat odaları temsilcileri katıldı.
Uluslararası Bakliyat Yılı etkinlikleri
Yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinlikte, baklagillerin önemi ile 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı çerçevesinde yıl boyunca yapılan ulusal ve uluslararası etkinlikler hakkında sunumlar yapıldı.
Toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanlığı Şube Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir “Dünyada ve Ülkemizde Bakliyat Sektörü ve Bakanlık Politikaları”, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi Süveyla Yılmaz “Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagiller Araştırmaları”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Çölkesen “Yemeklik Baklagiller”, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram “Bakliyatın Geleceği Ve Beslenme Stratejisi” konulu sunumlarını yaptılar.
Toplantı alanında kurulan stantta ise Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’ndaki çalışmalarını ve baklagilleri tanıtan Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan materyaller dağıtılarak, katılımcılar bilgilendirildi.
Türkiye önermiş, FAO kabul etmişti
Türkiye’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalar sonuç vermiş ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2016 yılını Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan etmişti.
Yıl boyunca dünyada ve Türkiye’de bakliyat üretimi, bakliyat ile beslenmenin sağlık faydaları ve bakliyat tüketiminin artırılmasına yönelik etkinlikler gerçekleştirilmişti.
(6)