Türkiye’de üretilen yem ham maddelerinin üretim miktarlarının düşük kalmasının çiğ süt üreticilerinin maliyetlerini artırdığını belirten Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, “Bu maliyetlerin değiştiğini görünce üreticimizi mağdur etmemek için çiğ süt referans fiyatını artırma kararını aldık. Söz konusu üretici fiyatlarındaki artış raflara da yüzde 7 civarında yansıyabilir.” dedi.
Ulusal Süt Konseyi (USK), 30 Haziran’da toplanarak 1 Ağustos 2017 ile 28 Şubat 2018 dönemi için çiğ süt alımlarında referans fiyatı 1.3 TL olarak belirlemişti.
Mevsimselliğin etkisiyle çiğ süt arzında yaşanan düşüş üzerine 22 Eylül’de yeniden toplanan USK Yönetim Kurulu, fiyatı revize ederek, 1.3 olan çiğ süt referans fiyatını, 1 Ekim 2017-28 Şubat 2018 tarihleri için geçerli olmak üzere 1.4 liraya yükseltti. Söz konusu fiyat yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein oranına sahip çiğ süt için geçerli olacak.
“Üretici mağdur olmasın diyen fiyatı artırdık”
Çiğ süt referans fiyatındaki artışı değerlendiren USK Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Ulusal Süt Konseyi olarak, çiğ süt maliyetlerini sürekli takip ettiklerini, referans fiyatın da arz ve talep dengesine göre belirlenerek, tavsiye niteliğinde açıklandığını söyledi.
Üretici maliyetlerinin artması nedeniyle ara dönemde fiyatın revize edildiğinin altını çizen USK Başkanı Çallı, maliyetlerin arttığını tespit edince, üreticiyi mağdur etmemek için referans fiyatta artış kararı aldıklarını bildirdi.
Kur hareketleri nedeniyle ithal edilen yem fiyatlarının yükselmesi, Türkiye’de üretilen yem ham maddelerinin de üretim miktarlarının düşük kalmasının üreticilerin maliyetlerini artıran faktörler olduğunu vurgulayan Çallı, “Türkiye’nin süt sektörünün gelişmesi için üreticimizin faaliyetlerinin kazançlı ve kar oranlarının da sürdürülebilir olması gerekiyor.” dedi.
“Raflara yüzde 7 civarında yansıyabilir”
Süt işleyen sanayi işletmelerine günlük ortalama 25 bin ton civarında çiğ süt gittiğini bildiren Çallı, dolayısıyla sanayinin hammadde olarak kullandığı çiğ süt referans fiyatındaki artışın, raflara da yüzde 7 civarında yansıyabileceğini kaydetti.
USK’nın son dönemde referans fiyatı kalite kriterine göre belirlediğinin altını çizen Çallı, belirlenen fiyatın, minimum yağ değeri yüzde 3,6, minimum protein değeri de yüzde 3,2 olan süt için geçerli olması yönündeki kararlarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Çallı, sanayide işlenen sütün kaliteli olmasının önemine dikkat çekerek, çiğ süt kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini de belirtti.
USK Başkanı Çallı: “Süt fiyatındaki artış raflara yansır” yazısı ilk önce Gıda Haberleri, Gıda Dergisi, Tarım Destekleri üzerinde ortaya çıktı.
(70)